4 maja 2016

SAŁATKA JARMUŻOWA Z PIECZARKAMI, SEREM FETA I ORZECHAMI | lekka, ciepła, pyszna

Rzadko wrzucam tu przepisy na sałatki w moim domu najczęściej powstają z tego "co jest". Jednak to połączenie warto wypróbować, ponieważ odznacza się smakiem, aromatem i kolorem. Zainspirowałam się u kogoś tym przepisem, ale za nic w świecie nie pamiętam u kogo. Ale bardzo, bardzo polecam bo jest pysznie :)

fot. MŚ


SAŁATKA JARMUŻOWA Z PIECZARKAMI, SEREM FETA I ORZECHAMI | lekka, ciepła, pyszna 

Składniki:
na 1 porcję 


- 1 mały pęczek jarmużu
- parę pieczarek
- oliwa lub olej lniany
- kozi ser typu feta, albo wegański serek migdałowy z tego przepisu
- garść orzechów włoskich
- sos sojowy tamari
- sól/pieprz

W średnim garnku zagotowujemy wodę na ok. 2-3 cm od dna z 1 łyżeczką soli. Jarmuż dokładnie myjemy, liście rwiemy na mniejsze kawałki (zostawiając twardą łodygę). Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię, delikatnie podlewamy wodą i solimy. Wrzucamy jarmuż do zagotowanej wody z solą i blanszujemy ok. 2-3 min. Wyciągamy za pomocą cedzaka, przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do odcedzenia.

Kiedy pieczarki już się uduszą podlewamy je odrobiną sosu sojowego i jeszcze chwilę dusimy, w międzyczasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni.

Na talerzu układamy jarmuż polewamy go łyżką dobrej jakości oliwy lub oleju lnianego na nim układamy pieczarki, na pieczarkach troszkę sera koziego typu feta, a na wierzchu orzechy, całość możemy posypać świeżo mielonym pieprzem, smacznego! 


2 komentarze: