7 listopada 2015

WYTRAWNE PLACKI PLACUSZKI WARZYWNE | bez jaj i glutenu, wegańskie

Placuszki te czekały sobie grzecznie, aż przyszedł na nie czas. Idealne rozwiązanie kiedy mamy mało czasu/zaległe warzywa w lodówce/po prostu chce się nam czegoś smacznego J Trzeba na nie uważać zjedzenie małej ilości jest naprawdę trudne!

fot. MŚ


WYTRAWNE PLACKI PLACUSZKI WARZYWNE | bez jaj i glutenu, wegańskie
inspirowałam się tym przepisem od Smakoterapii

Składniki:

- 1 mała kalarepka
- 1 mała marchewka
- ½ średniej cukinii lub 1 naprawdę mała
- 1 mała cebula
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu (używam złocistego)
- ok. 5-6 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy
- pieprz/sól
- przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek, lubczyk, oregano, kozieradka w proszku
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Kalarepkę, marchewkę, cukinię, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do warzyw. Następnie dodaj zmielony len, pieprz i sól, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z ciecierzycy i przyprawy, znów wszystko dokładnie wymieszaj. Delikatnie spróbuj czy nie trzeba dodać więcej pieprzu i soli. Z warzyw i mąki powinna utworzyć się dość zwarta masa, jeżeli ciasto jest zbyt lejące bo warzywa miały dużo wody, dodaj trochę mąki. Nakładaj łyżką i smaż, aż do delikatnego zarumienienia na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.

Jeżeli chcesz aby kotleciki były ciepłe zanim skończysz możesz rozgrzać piekarnik do ok. 50st. i wkładać do niego kotleciki wprost z patelni, to powinno pomóc zachować im ciepło na parę minut przed podaniem. Smacznego! 

fot. MŚ

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! I pomysł na jutrzejszą kolację już mam :) dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubie maki z ciecierzycy...jakaś inna może być? Ryżowa?

    OdpowiedzUsuń