24 listopada 2014

SAŁATKA DYNIOWO-JARMUŻOWA | na ciepło, zdrowo i sycąco

W lodówce resztka dyni i jarmużu, a w koszyku rozpadające się awokado, co tu zrobić? Sałatkę dyniowo-jarmużową na makrobiotyczną nutę rzecz jasna!

fot. MŚ


SAŁATKA DYNIOWO-JARMUŻOWA | na ciepło, zdrowo i sycąco
inspirowałam się tym przepisem od Sojaturobie

Składniki:
na 2 porcje

SAŁATKA:
- jarmuż (tyle ile chcemy)
- dynia (tyle ile mamy ;))
- 1 awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól/pieprz
- opcjonalnie do posypania dyni: czubryca
- opcjonalnie do posypania całości: czarny sezam lub czarnuszka
- olej lniany

SOS:
- 2 łyżki sosu tahini
- ciepła woda (z gotującego się jarmużu)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- opcjonalnie 1 łyżeczka płatków chilli lub harissy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st., dynię pokrojoną w kostkę polewamy łyżką oliwy, solimy i posypujemy pieprzem (opcjonalnie także czubrycą), kroimy na małe kawałki i pieczemy ok. 35-40 min., co jakiś czas mieszamy.

W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, jarmuż rozdrabniamy na kawałeczki chyba, że mamy już poszatkowany, wrzucamy do garnka i blanszujemy (gotujemy ok. 2 min). Awokado obieramy i kroimy w kostkę.

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, dolewamy ok. 2 łyżek ciepłej wody z jarmużu żeby wszystko dobrze się połączyło.

Na talerzu układamy ciepły jarmuż, polewamy go łyżką oleju lnianego, na nim układamy połowę pokrojonego awokado, solimy i posypujemy pieprzem. Na to dajemy dynię, która polewamy sosem, który to posypujemy po wierzchu czarnym sezamem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jarmuż w towarzystwie pieczonej dyni, a ten sos musi być mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikiemu Mężowi "pomimo dyni" ;) smakowała bardzo więc śmiem sądzić, że i innym Panom może podpasować :)

      Usuń