9 czerwca 2014

KAWA WG PIĘCIU PRZEMIAN | aromatyczna, słodka i rozgrzewająca

Czy kawa może być zdrowa? Według Ewy Dobek oraz innych Pięcioprzemianowych specjalistów ta gotowana TAK :) Podobnoż działa stymulująco na jelita i krążenie (w szczególności pita rano), ułatwia przemianę materii oraz wyraźnie dodaje chęci do działania. Co do ostatniego to nie ma wątpliwości, ostatnio piję tak przygotowaną kawę prawie codziennie (jednym słowem jest to moja pierwsza i ostatnia) około popołudnia, żeby podnieść się na duchu jak i siłach :) Czarna, aromatyczna i słodka daje dużo przyjemności i energii.

fot. MŚ



KAWA WG PIĘCIU PRZEMIAN | aromatyczna, słodka i zdrowa 

Składniki:

- kubek wody (ok. 300 ml)
- cynamon
- szczypta kardamonu, zamiennie gałki muszkatałowej lub chilli
- 2 goździki
- imbir świeży lub suszony
- kawałek skórki z cytryny
- szczypta soli lub "kapka" zimnej wody
- 2 łyżki o ile to możliwe świeżo, drobno zmielonej kawy (miałam w domu kawę turecką, dużo mocniejszą od standardowej, użyłam 2 łyżeczek zamiast łyżek)
- łyżeczka ulubionego miodu

Wodę zagotowujemy wraz z przyprawami następnie dodajemy kawę i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilkę i słodzimy miodem (jeżeli posłodzimy ją od razu po zagotowaniu miód straci swoje wartości odżywcze, a zostanie sam słód, musimy odczekać żeby kawa nie była zbyt gorąca, tyczy się to także słodzenia miodem innych napojów oraz wypieków, powyżej temp. 60st. C miód traci wartości odżywcze).

Jeżeli nie chcemy fusów i płuwających przypraw przelewamy kawę przez sitko, a jeżeli nam to nie przeszkadza (wszystko i tak idzie na dno) to zostawiamy ją taką jaką jest i delektumey się nia z ulubionego, dużego kubka :)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam tę kawę, ale dawno jej nie piłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dodać do tej kawy mleczka? Czy to już będzie profanacja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na początku też dodawałam,ale po paru razach samo mi przeszło :)

      Usuń
  3. Zbieram odwage zeby sprobowac, czy musze slodzic na koncu, slodka kawa mi nie smakuje, za to z mlekiem kokosowym baaardzo :)
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Judyta nic nie musisz :) Spróbuj takiej i takiej wersji, ale jak dla mnie miód nadaje "tego" smaku, możesz dać odrobinę i zobaczyć jak wyjdzie

      Usuń
  4. Zrobilam!! :) pierwsza z miodem...jednak za slodka, druga z kapka syropu daktylowego- dobra, trzecia wlasnie wypita z mlekiem kokosowym :D pycha!! milo rozgrzewa w jesienne dni..
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłam wg przepisu, w którym po dodaniu każdej przyprawy, oczywiście w odpowiedniej kolejności, należało odczekać 2 minuty. Samo parzenie i gotowanie kawy trwało w sumie jakieś 15minut ... no ale warto było ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach i jeszcze ten dodatek miodu, który wzmacnia żołądek a jego brak osłabia i obciąża :)

      Usuń
    2. tak, jeśli ma się więcej czasu warto odczekać :) z miodem tym bardziej bo do gorącej kawy nie powinno się go dodawać, dopiero jak ostygnie do temp. ok. 60st. :)

      Usuń
  6. Ale czy żeby była kawą 5 przemian nie trzeba dodawać przypraw w odpowiedniej kolejności? Po co jest szczypta soli ew. kapka zimnej wody?

    OdpowiedzUsuń