30 kwietnia 2014

BOCZNIAKI Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I PIETRUSZKĄ | aromatyczne, pyszne i uniwersalne

Maj stał się faktem :) Cudowny to czas ze względu na to co dzieje się na zewnątrz - słońce, bez, wiosenny deszcz i piękne zapachy, które serwuje nam przyroda, jak i wewnątrz - na półkach sklepów z owocami i warzywami pojawia się coraz więcej propozycji, o których jeszcze miesiąc temu mogliśmy tylko pomarzyć. Tymaczem proponuję Wam coś co osobiście uwielbiam, a myślę, że i Wam może podpasować. Tak przygotowane boczniaki są idealnym dodatkiem do majówkowego grilla, albo fajną przekąską, kolacją itp.

fot. MŚ



BOCZNIAKI Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I PIETRUSZKĄ | aromatyczne, pyszne i uniwersalne

Składniki:

- 500 g opakowanie boczniaków
- 3/4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- sól/pieprz
- parmezan migdałowy z tego przepisu lub trochę klasycznego
- świeża natka pietruszki

Boczniaki umieszczamy na sicie i przelewamy wrząkiem. Na patelni, na łyżce masła klarowanego lub oleju koksowego rozgrzewamy posiekany czosnek. Kiedy zacznie pachnieć dorzucamy boczniaki i dusimy je z tłuszczem i czosnkiem pod przykryciem (większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili solimy i posypujemy pieprzem.

Kiedy boczniaki będą już miękkie, a większość wody wyparuje (ok. 5-10 min) zdejmujemy je z ognia i posypujemy parmazenem, a następnie posiekaną natką pietruszki, jemy ciepłe i pachnące, mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz