fot. MŚ |
Strony
▼
30 kwietnia 2014
BOCZNIAKI Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I PIETRUSZKĄ | aromatyczne, pyszne i uniwersalne
Maj stał się faktem :) Cudowny to czas ze względu na to co dzieje się na zewnątrz - słońce, bez, wiosenny deszcz i piękne zapachy, które serwuje nam przyroda, jak i wewnątrz - na półkach sklepów z owocami i warzywami pojawia się coraz więcej propozycji, o których jeszcze miesiąc temu mogliśmy tylko pomarzyć. Tymaczem proponuję Wam coś co osobiście uwielbiam, a myślę, że i Wam może podpasować. Tak przygotowane boczniaki są idealnym dodatkiem do majówkowego grilla, albo fajną przekąską, kolacją itp.
28 kwietnia 2014
ZAPIEKANKA Z KISZONEJ KAPUSTY i WARZYW | zdrowa, lekka i bez tłuszczu
W związku z tym, że dziś pierwszy dzień naszej diety owocowo-warzywnej, dzięki której już za cztery tygodnie będziemy oczyszczeni i lżejsi o parę kilogramów wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do dołączenia się do wspólnej akcji Dzikiego Naśladowcy i Kuchennych Kreacji o tutaj :) Tymczasem pierwszy z przepisów już jest!
fot. MŚ |
18 kwietnia 2014
WIELKANOC | smaczna, zdrowa, rozwojowa ;)
Być może są wśród Was jeszcze jacyś spóźnialcy, którym przyda się mała ściąga z dań, które można przygotować na tegoroczną Wielkanoc. Wśród moich znajomych jest coraz więcej osób, które przygotowują wegańskie pasztety jako zdrową alternatywę dla tych mięsnych, a osoby, któych nigdy bym o to nie podejrzewała zajadają się nimi i mówią, że są pyszne! Podobnie jest z ciastami bez cukru i nabiału, widzę to po zamówieniach :) Niesamowicie się cieszę, ponieważ oznacza to, że jest nas coraz więcej, ludzi, którzy naprawdę zwracają uwagę na to co jedzą :)
16 kwietnia 2014
SERNIK JAGLANY | bez glutenu, cukru i nabiału
Serniki, miłość ma i słabość zarazem. Kocham Was wszystkie, te kremowe i te bardziej twarożkowe, pełne bakalii jak i "puste" w środku, polane czekoladą lub posypane migdałami, mmm... Klasyczne serniki to jedne z ciast, których nie potrafię, albo po prostu nie chcę sobie odmówić, dlatego jako samozwańczy znawca i fan serników z całą odpowiedzialnością zapraszam Was na ten oto sernik... jaglany! :)
fot. MŚ |
15 kwietnia 2014
Szkolenie "Daję Dziecku to co najlepsze" dla kierowników, intendentów, kucharzy oraz dyrektorów placówek zbiorowego żywienia | relacja ze spotkania
W naszym mieście ostatnio
głośno zrobiło się w temacie żywienia dzieci w placówkach takich jak żłobki i
przedszkola, szkoły. Z moich obserwacji wynika, że wielu z nas zaczyna zwracać
uwagę na to jak się odżywia w momencie kiedy w rodzinie pojawiają się dzieci.
Nie dziwi zatem fakt, iż i Rodzice, którzy zdają sobie sprawę z tego jak ważne
dla rozwoju dziecka oraz dla jego prawidłowych przyzwyczajeń żywieniowych w
przyszłości jest świadome, zrównoważone i przemyślane odżywianie już od małego, szukają równie świadomych ośrodków edukacji. No bo kto inny może zapewnić
najmłodszym takie zaplecze? Na szczęście jest sporo osób, którym zależy na tym
tak samo jak świadomym Rodzicom... Można się o tym było przekonać na szkoleniu
„Daję dziecku to co najlepsze”.
fot. MŚ |
14 kwietnia 2014
DAKTYLOWY SŁÓD | naturalny, uniwersalny, zdrowy
O tym, że cukier nie jest wymarzonym pokarmem dla naszego organizmu wie chyba każdy. Na pozostałych miejscach wykłętych pokarmów są nasycone tłuszcze trans oraz sól. Z drugiej strony nie możemy żyć bez słodkiego, mleko matki jest słodkie, jest to smak, który kojarzy się nam z bezpieczeństwem i ulgą, nic dziwnego, że tak wielu z nas właśnie w sytuacjach stresowych bądź w momentach kiedy chce sprawić sobie przyjemność sięga po słodycze.
fot. MŚ |
9 kwietnia 2014
LIGHTOWA BABKA | bez glutenu, cukru, mąki i nabiału
Święta już za pasem więc na blogach kulinarnych pełna mobilizacja przepisowa. Nie wypada żeby u Dzikiego było inaczej więc wykroiłam dla Was taką oto recepturę na naprawdę zdrowe, świąteczne ciasto (świąteczne ze względu na foremkę, w której jest pieczone, zamiencie ją na inną, a będzie "normalne" ciasto, ups czyżbym zdradziła tajemnicę "świątecznych" przepisów? :)). Tak czy siak jest to kolejne z serii ciast "bez": mąki, cukru, nabiału, a co za tym idzie glutenu i zbędnych kalorii :) Czy wspomniałam, że jest przepyszne?
fot. MŚ |
7 kwietnia 2014
MISO BOCZNIAKOWE | rozgrzewające, wegetariańskie, pełne witamin i minerałów
O fenomenie jakim jest pasta miso pisałam tutaj podając Wam bazowy przepis i namawiając do próbowania i przyrządzania tej pysznej zupy według własnej fantazji. Dziś pragnę podzielić się z Wami moim własnym pomysłem. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy jest to moja ulubiona zupa :) Zachęcam do próbowania, nie rzucajcie się jeszcze na nowalijki, wytrzymajcie jeszcze chwilkę z rozgrzewającymi potrawami. Na pewno skorzystacie na tym im dalej w wiosnę i lato. Jeżeli będzie Wam teraz cieplej, tym mniej przeziębień i spadków formy zaliczycie w najbliższych miesiącach.
fot. MŚ |
3 kwietnia 2014
Wiosenne oczyszczanie i równowaga kwasowo-zasadowa | relacja ze spotkań
Za oknami wiosna w pełni, jeżeli ktoś nie wierzy radzę
wyjrzeć za firankę i przekonać się o tym na własnej skórze. Na całe szczęście DzikiNaśladowca i Kuchenne Kreacje nie zostawiły Was samych o tej porze roku,
wydawałoby się tak miłej i budzącej świat do życia. Dlaczego więc tak wielu z
nas mówi o tym, że na własnej skórze odczuwa tzw. wiosenne przesilenie i wcale
nie oznacza to, że tryskają energią? Na
to oraz inne pytania odpowiedziałyśmy Wam podczas wykładów dotyczących wiosennego
oczyszczania oraz równowagi kwasowo-zasadowej, które w marcu odbyły się
najpierw w Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej, a następnie w sklepo-kawiarni
Ruda Kita.
fot. Tadeusz Kłodowski |
2 kwietnia 2014
CHLEBKI JAGLANE | bezglutenowe, uniwersalne, lekkostrawne
Podczas warsztatów jaglanych Matki SMAKOTERAPII, o których pisałam tutaj nauczyłam się pieczenia pysznych chlebków jaglanych. Jest to świetny przepis, ponieważ chlebki są uniwersalnym dodatkiem lub podstawą posiłku (mogą zastąpić zwykły chleb). Ponadto są bezglutenowe, a tylko od Waszej fantazji zależy jak będa smakować. Dlatego podaję Wam bazową recepturę, a Wy sami zdecydujcie jakie przyprawy będą Wam najbardziej pasować :)
fot. MŚ |