W naszym mieście ostatnio
głośno zrobiło się w temacie żywienia dzieci w placówkach takich jak żłobki i
przedszkola, szkoły. Z moich obserwacji wynika, że wielu z nas zaczyna zwracać
uwagę na to jak się odżywia w momencie kiedy w rodzinie pojawiają się dzieci.
Nie dziwi zatem fakt, iż i Rodzice, którzy zdają sobie sprawę z tego jak ważne
dla rozwoju dziecka oraz dla jego prawidłowych przyzwyczajeń żywieniowych w
przyszłości jest świadome, zrównoważone i przemyślane odżywianie już od małego, szukają równie świadomych ośrodków edukacji. No bo kto inny może zapewnić
najmłodszym takie zaplecze? Na szczęście jest sporo osób, którym zależy na tym
tak samo jak świadomym Rodzicom... Można się o tym było przekonać na szkoleniu
„Daję dziecku to co najlepsze”.
fot. MŚ |
fot. MŚ |
Osobna część prowadzona przez Kasię Szczechowiak, psycholog, studentkę ostatniego roku dietetyki klinicznej, dotyczyła tematu zachęcania dzieci do nowości, które im serwujemy oraz szeroko zakrojonego tematu jakim jest kultura jedzenia. Ponadto Kasia mówiła o bardzo trudnym temacie jakim jest żywienie dzieci z autyzmem, alergiami, nietolerancjami oraz innymi specjalistycznymi wymaganiami żywieniowymi. Koniec końców nawet Dziki dostał na chwilę mikrofon do ręki i wraz z Anią poprowadziłyśmy część dotycząca odżywiania się wiosną oraz oczyszczania organizmu.
fot. MŚ |
Jak sami widzicie szkolenie
miało bardzo szeroki zakres tematyczny. Cieszy fakt, że przybyło naprawdę wielu
przedstawicieli wrocławskich żłobków, przedszkoli, szkół. Pamiętajmy jednak, że
tak samo ważną rolę w nauczeniu prawidłowych nawyków żywieniowych, a wręcz
najważniejszą pełnią Rodzice. To właśnie z nich dzieci czerpią przykład, to
właśnie z domu wynoszą przyzwyczajenia, do których w przyszłości będą wracać
jak do wspomnień z dziecięcych lat. Jednym słowem jeżeli będziemy karmić nasze
dzieci np. parówkami, zupkami w proszku, sklepowymi słodyczami oraz sztucznymi
soczkami to właśnie, te produkty będą kojarzyć im się bezpieczeństwem, to
właśnie do tych produktów będą wracać już jako dorośli ludzie choćby z
przyzwyczajenia lub w chwilach potrzeby poczucia bezpieczeństwa. Weźmy na
siebie odpowiedzialność jaką jest edukacja już od najmłodszych lat, później
natomiast szukajmy miejsc i ludzi, którzy myślą podobnie do nas, miejsc wartych
wychowywania naszych pociech.
fot. MŚ |
A tu na koniec zdjęcie
poczęstunku przygotowanego przez firmę cateringową Horyzonty Smaku. Uczestnicy szkolenia mogli nie tylko usłyszeć trochę o zdrowych
zamiennikach, ale także ich spróbować, no bo czym jak nie zdrową słodkością są
marcepanki z... ziemniaków :) Pyszne kuleczki
obtoczone w karobie, sezamie oraz płatkach kokosowych smakowały wybornie, oby
tak dalej, oby tak więcej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz