Strony

27 czerwca 2016

CHIA CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI | bezglutenowe, bezmleczne, bezcukrowe

W ostatnich dniach pieczenie zdecydowanie nie dla mnie. Desery proste, szybkie i chłodne, wręcz orzeźwiające to coś co w tej chwili mi pasuje. Co prawda kakao jest dosyć ciężkie, ale w połączeniu z lekkim chia i pyszną truskawką tworzy połączenie idealne. Zapraszam póki ostatnie truskawki jeszcze na straganach, takie proste, a takie pyszne... :)

fot. MŚ

20 czerwca 2016

TOFU NA SŁODKO | bezjajeczne, bezcukrowe i słodkie

Kiedy zobaczyłam ten przepis w przedostatniej książce Karoliny i Maćka Szaciłło pt. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem wiedziałam, że będzie to pierwsza rzecz, którą z niej wykonam! U mnie to danie najczęściej funkcjonuje jako zdrowe i słodkie śniadanie na ciepło choć po wystygnięciu smakuje równie dobrze :)

fot. MŚ

10 czerwca 2016

PLACEK OWOCOWY | bez cukru, jajek i mleka

To ciasto z premedytacją nazwałam plackiem, ponieważ możecie użyć do niego tych owoców, które chcecie. Robiłam je ostatnio parę razy, ostatnim razem na szkolenie z zakresu zdrowego odżywiania dzieci, które współorganizowałam ze wspaniałą wrocławską dietetyczką Dorotą Masłowiec. Kolejna edycja już we wrześniu, serdecznie zapraszamy! Tymczasem czas na placek J

fot. MŚ

3 czerwca 2016

WANILIOWY SEREK| bez cukru, mleka, wegański

Sezon wakacyjny można uznać za otwarty J Nie wyobrażam sobie ciepłego weekendu bez naleśników (na przykład takich), albo gofrów (jak te),  świeżych owoców, domowej konfitury i tego pysznego waniliowego serka na bazie tofu. Można go także zapiekać! Z reguły robię tak na drugi dzień, w sobotę smażę tyle naleśników ile się uda i jemy je na świeżo, a w niedzielę wszystko co nam zostanie zakręcam i zapiekam, jest pysznie!

fot. MŚ