Kiedy zobaczyłam ten przepis w przedostatniej książce
Karoliny i Maćka Szaciłło pt. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem wiedziałam,
że będzie to pierwsza rzecz, którą z niej wykonam! U mnie to danie najczęściej
funkcjonuje jako zdrowe i słodkie śniadanie na ciepło choć po wystygnięciu
smakuje równie dobrze :)
fot. MŚ |
TOFU NA SŁODKO | bezjajeczne, bezcukrowe i słodkie
inspirowałam się przepisem Karoliny i Maćka Szaciłło z książki pt. Jedz i pracuje... nad własnym zdrowiem
Składniki:
na dwie porcje
na dwie porcje
- 1 kostka tofu naturalnego (u mnie taka ok. 300g)
- 100 zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 3-4 łyżki lub mniej wybranej substancji słodzącej (u mnie syrop klonowy)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sezonowe owoce (u mnie truskawki, borówki, albo truskawki i rabarabr, co tam macie i lubicie)
- 100 zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 3-4 łyżki lub mniej wybranej substancji słodzącej (u mnie syrop klonowy)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sezonowe owoce (u mnie truskawki, borówki, albo truskawki i rabarabr, co tam macie i lubicie)
Migdały zmiel na mąkę, dodaj do nich resztę składników oprócz
owoców czyli tofu, słodzidło, mleko roślinne, substancję słodzącą, szczyptę
soli, pastę waniliową. Do masy delikatnie wmieszaj wybrane owoce. Piekarnik
rozgrzej do temperatury 200st. Przelej masę tofu do ceramicznych foremek i
piecz ok. 30 min, aż do zarumieniania się wierzchu. Jedz na ciepło, albo jako
deser na zimno, smacznego!
fot. MŚ |