To ciasto z premedytacją nazwałam plackiem, ponieważ możecie
użyć do niego tych owoców, które chcecie. Robiłam je ostatnio parę razy,
ostatnim razem na szkolenie z zakresu zdrowego odżywiania dzieci, które współorganizowałam
ze wspaniałą wrocławską dietetyczką Dorotą Masłowiec. Kolejna edycja już we
wrześniu, serdecznie zapraszamy! Tymczasem czas na placek J
fot. MŚ |
PLACEK OWOCOWY | bez cukru, jajek i mleka
inspirowałam się tym przepisem od Jadłonomii
Składniki:
na foremkę 24cm
- 1 szklanka mąki orkiszowej typu 700
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 6 łyżek oleju ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka pasty waniliowej lub naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- owoce sezonowe, u mnie truskawka i rabarbar, albo jabłko i rabarbar
- trochę marcepanu z tego przepisu
Mleko sojowe łączymy z octem i odstawiamy na ok. 5-10 min. żeby się zwarzyło (tak właśnieJ). Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180st. Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, soda, proszek do pieczenia, sól). Olej ucieramy z ksylitolem, powoli dodajemy wymieszane suche, a kiedy wszystko się połączy dodajemy mleko z octem. Bardzo szybko mieszamy, przelewamy do formy i dekorujemy owocami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Chodzi o reakcję sody z mlekiem i octem jeśli będziemy zwlekać ciasto nie wyrośnie. Pieczemy od 35 do 45 min (włączam pieczenie od dołu, a i tak wychodzi zakalec, może to kwestia zbyt dużej ilości owoców). Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy domowym marcepanem, smacznego!
Składniki:
na foremkę 24cm
- 1 szklanka mąki orkiszowej typu 700
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 6 łyżek oleju ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka pasty waniliowej lub naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- owoce sezonowe, u mnie truskawka i rabarbar, albo jabłko i rabarbar
- trochę marcepanu z tego przepisu
Mleko sojowe łączymy z octem i odstawiamy na ok. 5-10 min. żeby się zwarzyło (tak właśnieJ). Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180st. Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce (mąka, soda, proszek do pieczenia, sól). Olej ucieramy z ksylitolem, powoli dodajemy wymieszane suche, a kiedy wszystko się połączy dodajemy mleko z octem. Bardzo szybko mieszamy, przelewamy do formy i dekorujemy owocami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Chodzi o reakcję sody z mlekiem i octem jeśli będziemy zwlekać ciasto nie wyrośnie. Pieczemy od 35 do 45 min (włączam pieczenie od dołu, a i tak wychodzi zakalec, może to kwestia zbyt dużej ilości owoców). Mniej więcej w połowie pieczenia posypujemy domowym marcepanem, smacznego!
No proszę a jednak ciasto bez podstawowych składników może być ciastem, imponujące! Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńjest pyszne :)
UsuńBez cukru, jajek i mleka... hmmm brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńi dobrze smakuje :)
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń