W ostatnich dniach pieczenie zdecydowanie nie dla mnie.
Desery proste, szybkie i chłodne, wręcz orzeźwiające to coś co w tej chwili mi
pasuje. Co prawda kakao jest dosyć ciężkie, ale w połączeniu z lekkim chia i
pyszną truskawką tworzy połączenie idealne. Zapraszam póki ostatnie truskawki
jeszcze na straganach, takie proste, a takie pyszne... :)
fot. MŚ |
CHIA CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI | bezglutenowe, bezmleczne, bezcukrowe
Składniki:
Składniki:
- 3-4 łyżki chia
- ok 300-400 ml gęstego mleka kokosowego
- ok. 2 łyżek zdrowego słodzidła, u mnie ksylitol
- 1-2 łyżki kakao (zależy jak czekoladowe desery lubisz)
- opcjonalnie 2 małe łyżeczki kuzu (dzięki temu deser na pewno zastygnie, a kuzu jest super zdrowe)
- 1 szklanka truskawek plus odrobina mleka kokosowego
- opcjonalnie do dekoracji: przekrojone truskawki, listki mięty
W małym garnku podgrzewam mleko kokosowe, dodaję chia, słodzidło. Delikatnie podgrzewam wciąż mieszając (najlepiej trzepaczką żeby „napowietrzyć deser). W małej szklance rozpuszczamy kuzu, które rozpuszczamy z odrobiną wody, rozpuszczone dodajemy do chia. Kiedy mieszanka będzie już ciepła dodajemy kakao i ponownie mocno mieszamy żeby nie powstały grudki. Zostawiamy na ok. 10-15 min po czym wracamy, znów wszystko mieszamy i przelewamy do wybranych miseczek.
- ok. 2 łyżek zdrowego słodzidła, u mnie ksylitol
- 1-2 łyżki kakao (zależy jak czekoladowe desery lubisz)
- opcjonalnie 2 małe łyżeczki kuzu (dzięki temu deser na pewno zastygnie, a kuzu jest super zdrowe)
- 1 szklanka truskawek plus odrobina mleka kokosowego
- opcjonalnie do dekoracji: przekrojone truskawki, listki mięty
W małym garnku podgrzewam mleko kokosowe, dodaję chia, słodzidło. Delikatnie podgrzewam wciąż mieszając (najlepiej trzepaczką żeby „napowietrzyć deser). W małej szklance rozpuszczamy kuzu, które rozpuszczamy z odrobiną wody, rozpuszczone dodajemy do chia. Kiedy mieszanka będzie już ciepła dodajemy kakao i ponownie mocno mieszamy żeby nie powstały grudki. Zostawiamy na ok. 10-15 min po czym wracamy, znów wszystko mieszamy i przelewamy do wybranych miseczek.
Zostawiamy w lodówce na parę godzin, najlepiej na noc. Na chwilę przez zjedzeniem miksujemy truskawki z odrobiną mleka kokosowego, zalewamy nimi zastygnięte chia (będzie takie na pewno dzięki kuzu) i dekorujemy paroma przerojonymi truskawkami, możemy też udekorować listkiem mięty :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje :)
UsuńŚwietne połączenie <3 koktajle talem to hit! Polecam przetestowany wczoraj w mojej kuchni przepis smoothie bowl z Kcalmara - pyszna, zdrowa dieta :)
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuń