Dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na te mięciutkie
muffiny jagodowe, które pomimo braku jajek i cukru są bardzo, bardzo smaczne.
Poza tym jestem prawie codziennie atakowana telefonami i wiadomościami z prośbą
o przepis, ponieważ smakują każdemu kto ich spróbował. Mojej Mamie tak
przypadły do gusty, że po wyjęciu pierwszej partii z piekarnika zapytała czy
przypadkiem nie zrobię kolejnej, w końcu mam jagody ;) Szczerze mówiąc
zastanawiałam się nad tym, ponieważ ich wykonanie zajmuje jakieś 5 min plus
pieczenie!
fot. MŚ |
MUFFINY JAGODOWE | bez cukru, jaj i mleka
inspirowałam się tym przepisem od Kwestii Smaku
Składniki:
na 12 małych lub 6 dużych foremek do muffinek
na 12 małych lub 6 dużych foremek do muffinek
- 250g mąki orkiszowej 1100
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów np. z tego przepisu
- 100g ksylitolu
- 2 łyżeczki zamiennika jajka No Egg
- 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
- ok. 250 ml mleka roślinnego (pierwszy raz użyłam owsianego owocowego, drugi raz orkiszowego, a następnym razem wezmę czekoladowe)
- 250g umytych jagód
- opcjonalnie: troszkę domowego marcepanu z tego przepisu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów np. z tego przepisu
- 100g ksylitolu
- 2 łyżeczki zamiennika jajka No Egg
- 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
- ok. 250 ml mleka roślinnego (pierwszy raz użyłam owsianego owocowego, drugi raz orkiszowego, a następnym razem wezmę czekoladowe)
- 250g umytych jagód
- opcjonalnie: troszkę domowego marcepanu z tego przepisu
Łączę ze sobą suche składniki: mąkę, zamiennik jajka, ksylitol, proszek do
pieczenia. Dodaję roztopiony olej i powoli dolewam mleko, aż do uzyskania
naleśnikowej konsystencji. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 st. Na końcu dodaję
jagody i wszystko delikatnie mieszam. Przekładam je do foremek na muffiny i piekę
ok. 30 min w zależności czy używam dużych foremek czy małych (małe piekę ok. 25
min., a duże ok. 30-35 min). Jeżeli macie marcepan możecie posypać nim muffinki
przed włożeniem do piekarnika. Smacznego J
Witam. Czy bez zamiennika jajek też wyjdą takie pyszne ? ;) co dać zamiast? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHej, możesz spróbować dodać dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, ale nie gwarantuję, że muffiny będą miały taką konsystencję jaką mają z zamiennikiem, powodzenia :)
Usuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuń