Strony

25 września 2015

OGÓRKI PO TAJSKU | pyszne, ostre, naturalne

W tych ogórkach zakochałam się od pierwszego spróbowania. Tak bardzo, że udało mi się wyciągnąć przepis na nie od pierwowzorczyni. Trochę pozmieniałam i wyszło z tego całkiem zdrowe, ogórkowe szaleństwo na ostro. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, przystawka imprezowa, albo jeden ze składników np. spring rollsów lub sushi. Sprawdźcie sami!

fot. MŚ

13 września 2015

PASTA Z WĘDZONEGO TOFU | prosta, smaczna, wegańska

Najprostsza i pyszna pasta do ukręcenia w parę minut? Idealna do kanapek, jako przystawka do zakręcenia z warzywami lub posmarowania czymś, voilà :) 


fot. MŚ

11 września 2015

CZEKOLADOWE GRYCZANAE NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM | bez glutenu, cukru i jaj

Zasada była prosta, jest weekend, jest słodkie śniadanie! I to nie wegańskie, a rozpustne z kozim twarożkiem przygotowanym na stary, mamusiowy sposób. Ten weekend i następny mają być ciepłe więc może jeszcze skorzystacie :) A przepis na bezglutenowe czekoladowe naleśniki przyda się Wam na pewno przez cały rok!

fot. MŚ

9 września 2015

KASZA GRYCZANA Z KURKAMI I ORZECHAMI | wyjątkowa, przepyszna i sezonowa

Tym przepisem znów powrócę do Pokrzywnika :) Upierałam się, że w książce Jadłonomii jest więcej niż jeden przepis Anetki. Te, które kojarzę to zupa z soczewicy (w książce), pasta z bobu oraz grusztarda. Koniec końców jedynym który znalazł się w publikacji jest ten na zupę z soczewicy, ale przeglądając tę cudowną pozycję napatoczyłam się na coś czego nie mogłam sobie podarować tym bardziej, że z Pokrzywnika wróciłam z kilogramem przepysznej kaszy gryczanej zakupionej u sąsiadów oraz przepiękną miską Białej Marii podarowanej mi przez Anetkę i Stefana :)

fot. MŚ

7 września 2015

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY | naturalna, prosta i zdrowa

Polski klasyk tak zdrowy i pyszny, a jaki prosty! Młoda kapusta już niedługo się z nami pożegna dlatego warto jeszcze spróbować tej prostej, a jakże smacznej surówki. Zapraszam!

fot. MŚ

5 września 2015

AMERYKAŃSKI KOMPOT | jedyny w swoim rodzaju ;)

Będąc w Pokrzywniku i jeżdżąc po okolicznych gospodarstwach w celu różnego rodzaju zakupów warzywno-owocowo-kaszowo-olejowo naturalnych byłam świadkiem takiej rozmowy dwóch przedstawicielek tego samego rodu, dodam tylko, że kupowałam od nich 3 kg świeżo zebranych borówek amerykańskich. Mama: "a ja to najbardziej lubię kompot z tych jagód", jedna z córek (w sumie pociech tejże Pani było jedenaścioro, szacun!): "no co Ty Mama, przecież szkoda"! Szkoda czy nie pomysł ten nie chciał opuścić mojej głowy i tak oto powstał najsmaczniejszy tego lata, a może już jesieni kompot o smaku ameryki i kolorze ropy naftowej, jakby nie patrzeć te dwie rzeczy całkiem do siebie pasują ;)

fot. MŚ

4 września 2015

TARTA RUSTYKALNA Z WIŚNIAMI | sezonowa, wegańska, wyjątkowa

Są, jeszcze są! To prawdopodobnie ostatni weekend żeby je dostać dlatego kupcie i wybaczcie, że tak długo czekałam z tym przepisem! O czym mówię? O wiśniach!!!


fot. MŚ

2 września 2015

GRILLOWANA KUKURYDZA | sezonowa, kolorowa i przepyszna

Przepis na grillowaną kukurydzę chciałam dodać już od jakiegoś czasu. Dlaczego? Ano dlatego, że przyzwyczajeni jesteśmy do tzw. kukurydzy z wody, ta grillowana gotowania nie wymaga, a jest przepyszna! Zatem biegnijcie do sklepu dopóki kukurydza jeszcze jest świeża, słodka i chrupiąca prosto z pola, a nie ze szklarni. Ta propozycja sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu lub przystawka na proszonej imprezie, smakuje wspaniale na ciepło jak i po ostygnięciu.

fot. MŚ