Jakiś czas temu zaprosiłam Was na
rollsy jagodowe (o tu), dziś czas na rollsy w wersji wytrawnej J Prezentują
się bardzo zachęcająco, na grudniowym stole będą wyglądały klimatycznie i
smakowicie. Sprawdzają się jako pyszna przystawka, albo dodatek do dań np.
warzywnych. Dajcie znać czy Wam posmakowało J
fot. MŚ |
ROLLSY
DROŻDŻOWO-ORKISZOWO-POMIDOROWE | bez jaj, mleka i cukru
Składniki:
na jedną blaszkę ok. 22cm
Składniki:
na jedną blaszkę ok. 22cm
CIASTO:
- 250g mąki orkiszowej 1100
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki zamiennika jaj No Egg
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła, które sprawi, że drożdże urosną (na ksylitolu nie rosną)
- ok. 120-150 ml niesłodkiego mleka roślinnego
- szczypta soli
- 35-40 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 250g mąki orkiszowej 1100
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki zamiennika jaj No Egg
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła, które sprawi, że drożdże urosną (na ksylitolu nie rosną)
- ok. 120-150 ml niesłodkiego mleka roślinnego
- szczypta soli
- 35-40 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
NADZIENIE:
- sos pomidorowy z tego przepisu, albo pomidory z kartonu bez dodatku sztucznych dodatków tylko z przyprawami
- świeża zielona pietruszka
- sos pomidorowy z tego przepisu, albo pomidory z kartonu bez dodatku sztucznych dodatków tylko z przyprawami
- świeża zielona pietruszka
Mąkę
przesiej przez sitko do wygodnej miski, dodaj zamiennik jajka, suche drożdże,
cukier kokosowy, mleko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (ręką będzie wygodnie bo
będziesz czuć czy odkleja się od ścianek), dodaj rozpuszczone masło i jeszcze
raz wszystko zagnieć. Kiedy ciasto będzie odklejało się od ścianek posyp je
mąką i zostaw na ok. godzinę przykryte oddychającą szmatką.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy z tego przepisu, albo użyj gotowych pomidorów z kartonu.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy z tego przepisu, albo użyj gotowych pomidorów z kartonu.
Wyrośnięte ciasto
podsyp mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta, jeśli chcesz posmaruj warstwą
masła klarowanego. Tak przygotowane posmaruj sosem pomidorowym i zwiń w rulon.
Foremkę nasmaruj tłuszczem, a piekarnik rozgrzej do temp. 180st.. Tak
przygotowane ciasto pokrój na plastry i układaj w tortownicy tak aby się ze
sobą stykały (zdjęcie poniżej). Polej po wierzchu odrobiną masła (albo i nie) i
piecz w 180st. Przez ok. 40-45 min. Smacznego!
Witam, a jeśli chciałabym użyć zwykłych jaj ponieważ nie posiadam ich zamiennika, to jakiej ilości należy użyć?
OdpowiedzUsuńod lat ich nie używam, ale patrząc na ilość zamiennika stawiam na 2...
UsuńSmakowicie wyglądają - będą pasowały do naszej herbaty na filtrowanej wodzie z filtra fitaqua.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja
OdpowiedzUsuńbardzo fajny wpis
OdpowiedzUsuń