Strony

30 marca 2016

PASTA CHRZANOWO-RZEŻUCHOWA | bezglutenowa, ostra, pyszna

Nie wierzę w przypadki. Jestem zdania, że wszystko co zadziewa się w moim życiu smutne czy radosne wydarza się w jakimś celu. Tylko ode mnie zależy czy będę na tyle uważna i świadoma żeby to zauważyć, zaakceptować, a zdarza się, że i zrozumieć. Ale uwaga próba zrozumienia wszystkiego jest z założenia niemożliwa i często to właśnie ta potrzeba sprawia, że jesteśmy nieszczęśliwi. Wykażmy trochę pokory i nie próbujmy wciskać wszędzie naszego rozumu. Najlepszym przykładem jest ta pasta. Miał być hummus chrzanowy, taki pyszny, chciałam żeby wyszedł równie dobry jak ten, który jadłam w jednej z wrocławskich knajp. A wyszła przepyszna pasta z chrzanem i rzeżuchą. Wierzę, że stało się tak dlatego, że ratując chrzanowy hummus, który okazał się za słony i po prostu niedobry, nie myślałam tylko wzięłąm z półki to co akurat „przypadkiem” tam leżało ;) Podsumowując. Po świętach na pewno został Wam chrzan i rzeżucha. Miksujcie to co podałam poniżej, a będzie pyszne…


fot. MŚ

25 marca 2016

BABA DROŻDŻOWA | bezglutenowa, świąteczna i klasyczna

Lepiej późno niż wcale! Dzielę się z Wami przepisem na sprawdzoną bezglutenową babę drożdżową, która po ukrojeniu wysycha tak samo jak ta klasyczna :P Mam nadzieję, że wielu z Was umili bezglutenowe święta :)

fot. MŚ

7 marca 2016

ZŁOTE MLEKO | rozgrzewające, odflegmiające, pyszne

Próbowaliście już zrobić swoje złote mleko? Przepis mignął mi jakiś czas temu i bardzo chciałam go wypróbować, ale wiadomo jak jest. Zmobilizowałam się dopiero w momencie kiedy usłyszałam jasną komendę "MASZ TO PIĆ" od mojej kochanej Kasi Pokrywki, która ratuje mnie swoimi igłami już od jakichś dwóch lat :) Skoro kazali to spróbowali i... jest pysznie! Mleko można z lekkością potraktować jako zdrowy podwieczorek, niesamowicie rozgrzewa i wprawia w dobry humor przy tym oświetleniu z jakim mamy w ostatnich dniach do czynienia. Podsumowując to świetna rzecz na czas przesilenia wiosennego kiedy raz jest nam zimno, innym razem gorąco, a jeszcze innym leci nam z nosa, zachęcam :)

fot. MŚ

2 marca 2016

TARTA AMARANTUSOWA | bezglutenowa, słodka, szybka

Weekend już za pasem. Pogoda na zewnątrz co rusz wprowadza nas w błąd. Jednego dnia wszystko wokół ogłasza wiosnę, aby już za chwilę odwołać to wydarzenie prószącym dookoła śniegiem. Sama już nie wiem jaki mamy teraz „sezon”. Ale wiem jak poprawić humor Wam i sobie! Powoli przyjdzie nam żegnać się z niektórymi z owoców np. gruszkami. Dlatego na amarantusowej tarcie, którą Wam proponuję możecie umieścić właśnie gruszki J Tarta jest bardzo bogata w wapń i białko co zawdzięczamy amarantusowi. Przepis pochodzi z książki Maćka i Karoliny Szaciłło, którzy już za chwilę spotkają się z nami we Wrocławiu podczas kulinarnych warsztatów!

fot. MŚ