Poszukiwanie przepisu na kokosanki idealne trwa już jakiś czas. Co
to znaczy idealne? Ano takie żeby były: koksowe, naturalnie słodkie, mięciutkie
i wilgotne... Muszą po prostu rozpływać się w ustach! Te, które proponuję Wam
dzisiaj są prawie idealne :) Brakuje im trochę miękkości i wilgotności, poza
tym spełniają resztę warunków ;) Przepis na specjalne życzenie mojej kochanej
"Aleksandry", która dziś je wcinała i wyglądała na całkiem
zadowoloną. Pupi especially 4U <3
fot. MŚ |
A tak na marginesie jeżeli ktoś z Was posiada przepis na kokosanki
idealne to bardzo chętnie się z nim zapoznam ;)
KOKOSANKI prawie IDEALNE | bezglutenowe,
bezcukrowe i wegańskie
inspirowałam się tym przepisem
od True Taste Hunters
Składniki:
na ok. 28 kulek
- 250 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki zmielonego w młynku do kawy
ksylitolu
- 200g śmietanki kokosowej lub twardej
części (1/2 puszki) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu
waniliowego
Suche składniki łączymy ze sobą w kielichu
maszyny blendera i delikatnie mieszamy żeby składniki się połączył. Następnie
dodajemy śmietankę kokosową lub mleko kokosowe oraz naturalny ekstrakt
waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok.
160-170st.
Z otrzymanej masy formujemy kulki, które
układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce z piekarnika. Pomagam sobie
nakładaczką do lodów w mniejszym rozmiarze (klasyczna to 6 cm, mniejsza to 4
cm). Tak przygotowane kulki (mocno zagniecione) umieszczam w nagrzanym
piekarniku i piekę ok. 20-25 min., aż do zarumienienia (mniej więcej w połowie
pieczenia przewracam je żeby zbytnio nie przypiekły się na spodzie i górze).
Możecie spróbować piec je krócej może będą
miększe, ale wtedy może być problem z przechowywaniem. Te pieczone dłużej można
spokojnie zamknąć w pojemniku i przechowywać co najmniej paręnaście dni, o ile
to w ogóle możliwe, smacznego ;)
świetne! takie kokosowe kuleczki muszą smakować wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!O przechowywaniu nie ma mowy :-)
OdpowiedzUsuńto prawda, jest ciężko :)
UsuńMnie udało się popełnić podobno idealne :p Co potwierdziły również osoby korzystające z przepisu.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
➡️ 3 białka jaj
➡️ 200-250g wiórków kokosowych
➡️ 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu (wyszło mega słodkie, można spokojnie użyć 1/2szkl)
➡️ szczypta soli
fajnie, tylko chodzi o to żeby było bez jajek
Usuńmniam, jem i ja :D
OdpowiedzUsuńmniam, wyślij parę ;)
Usuń