W ostatnim plebiscycie na Facebooku to brownie zdecydowanie
wygrało swoją przepisową kolejność na blogu. Zdecydowałam się na nie po wielu
komentarzach pod jednym z moich pierwszych przepisów na to roślinne brownie z fasoli, które jednoznacznie mówiły, że
prawdziwe fasolowe brownie może być tylko z czarnej fasoli. Zakupiłam więc
puszkę i zabrałam do pracy ;) Efekt? Prawdziwie ciężkie,
czekoladowe brownie! Ciasto wyszło bardzo fajne, skusił mnie brak bananów,
które jednak dają słodycz dlatego zmodyfikowałam trochę przepis o dodatkowy
słód. Pachnie i wygląda obłędnie jednak ostrzegam, że jest dość ciężkostrawne
jako, że sama czarna fasola nawet dobrze ugotowana należy do jednych z
najbardziej trudnych do strawienia strączków.
fot. MŚ |
BROWNIE BLACK | bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie
Składniki:
foremka 21-22cm
- 1 puszka czarnej fasoli
- 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego (uzyłam złotego)
- 10 łyżek gorącej wody
- 100g mąki migdałowej czyli migdałów zmielonych na mąką (użyłam
blanszowanych)
- 50g kakao
- 1/4 max. 1/2 czekolady gorzkiej 90%
- 0,5 szklanki ksylitolu zmielonego na mąkę
- 4 pełne łyżki melasy buraczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- po garści: migdałów, orzechów laskowych, jagód goji
Fasolę odsączamy i dokładnie płuczemy, zostawiamy do odsączenia. Zmielone
siemię lniane zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż do otrzymania bardzo gęstej
papki. Migdały i orzechy laskowe siekamy na mniejsze kawałki niż połówki i
zalewamy gorącą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. W
maszynie miksującej miksujemy fasolę i siemię, następnie dodajemy mąkę z
migdałów, ksylitol, kakao i sodę oczyszczoną. Ponownie mieszamy po czym
dodajemy melasę buraczaną i ekstrakt waniliowy. Jeśli chcemy dodać czekoladą
łamiemy ją na kawałki i delikatnie mieszamy z ciastem tak żeby pozostała w kawałkach.
Tak przygotowaną gęstą masą wykładamy natłuszczoną foremkę, jeśli będzie
problem pomagamy sobie mokrą ręką. Na koniec odsączamy orzechy i układamy je na
wierzchu ciasta delikatnie je w nie wgniatając.
Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 40 min. na dolnym piętrze
piekarnika, po czym wierzch nakrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20
min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozwalamy ostygnąć naszemu
brownies'owi ;) Kiedy będzie już gotowa do jedzenia jagody goji na 2-3 min
zalewamy ciepłą wodą, opłukujemy i układamy na wierzchu ciasta chyba, że ktoś
lubi twarde. Według mnie namoczone smakują i wyglądają o niebo lepiej,
smacznego!
fot. MŚ |
Wygląda świetnie, a do tego ma idealny skład :) Muszę poszukać w sklepach czarnej fasoli, bo nigdy takiej nie widziałam, ale też i specjalnie nie szukałam...
OdpowiedzUsuńA jak pachnie! W niektórych można znaleźć, a w ostateczności ugotować samemu, ale do ciasta wolę taką puszkowaną
UsuńA może być czerwona fasola? I co polecasz: roślinne ciasto czekoladowe czy brownie black?
OdpowiedzUsuńto są dwa różne ciasta dlatego polecam wypróbować oba :) z czerwonej jest nieco lżejsze :)
UsuńCzy zamiast mąki orzechowej można użyć innej? Mam w domu alergika ;)
OdpowiedzUsuńjasne, może dyniowej, albo z kasztanów? jeśli to też nie wchodzi w grę proponuję mix kukurydzianej, jaglanej i gryczanej :)
UsuńCzy mogę zastąpić ksylitol miodem albo cukrem trzcinowym? W jakich ilościach?
OdpowiedzUsuńcukrem trzcinowy tak, miodem nie (poddany wysokiej temp traci wartości odżywcze), daj tyle samo ile jest ksylitolu w przepisie, powodzenia :)
OdpowiedzUsuń