Strony

1 lutego 2015

BROKUŁOWO-MIGDAŁOWA PASTA | bezglutenowa, zielona i wegańska

Moja kuchnia to miejsce ciągłych eksperymentów i prób nowych ciast, past, gulaszów, ciasteczek, pasztetów, chlebów etc. Tymże kulinarnym eksperymentom poddaję siebie i swoich najbliższych. Jedne rzeczy są smaczniejsze inne mniej ;) Często zdarza się też, że to co pyszne nie zawsze jest dla nas dobre. Tak jest np. z słodkimi śniadaniami (nawet na bazie kaszy jaglanej itp. czy też pełnoziarnistych mąk). Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale według mnie nasze posiłki powinny składać się w większości z warzyw, a nie tylko z węglowodanów. Rzecz ma się podobnie z pastami do chleba. Te na bazie strączków są bardzo smaczne i wraz z pełnoziarnistym chlebem dla wegetarian tworzą idealne połączenie jednak wydaje mi się, że są też dość ciężkostrawne. Dlatego na co dzień zachęcałabym do używania past na bazie warzyw, na przykład takiej jak ta, którą polecam dziś. Kolejny przepis Jadłonomii z książki Jadłonomia, zapraszam :)

fot. MŚ

BROKUŁOWO-MIGDAŁOWA PASTA | bezglutenowa, zielona i wegańska 
inspirowałam się przepisem Jadłonomii z książki Jadłonomia

Składniki:

- 1 średni brokuł
- 1 szklanka migdałów
- 2-3 ząbki czosnku 
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych 
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1-2 łyżki soku z cytryny 
- 0,5 szklanki dobrej jakości oliwy 
- sól/pieprz do smaku 

W garnku zagotowujemy wodę, w tym czasie dokładnie obieramy brokuł, wykorzystujemy także łodygi (łodygi obiera się ze skóry i kroi na drobniejsze kawałki, są pyszne na surowo!). Kiedy warzywo jest już obrane i podzielona na różdżki, migdały prażymy na suchej patelni, aż do momentu zarumienienia i zapachu. Odstawiamy na bok żeby ostygły. Wodę solimy i wrzucamy na nią brokuła na parę minut (blanszujemy go ok. 3-5 min), po przełożeniu na sitko przelewamy zimną wodą. 

W naczyniu miksującym najpierw mielimy migdały na grubsze kawałki, następnie dodajemy brokuł i resztę składników (czosnek, płatki drożdżowe, łyżeczkę chili, sok z cytryny, oliwę), wszystko miksujemy, a na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowaną pastę przetrzymujemy w lodówce, w dobrze zamkniętym pojemniku, np. takim jak ten na zdjęciu :) Pasta idealnie nadaje się do kanapek, oraz jako lekki dip do warzyw, smacznego :) 

fot, MŚ

7 komentarzy:

  1. co to są płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płatki z drożdży, które są suche i dodają fajnego smaku, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie, warto, nie są drogie, a bardzo zdrowe i smaczne jako "wykończenie"

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. połączenie brokuła z czosnkiem i migdałami to strzał w dziesiątkę!

      Usuń