Moja kuchnia to miejsce ciągłych eksperymentów i prób nowych
ciast, past, gulaszów, ciasteczek, pasztetów, chlebów etc. Tymże kulinarnym eksperymentom
poddaję siebie i swoich najbliższych. Jedne rzeczy są smaczniejsze inne mniej
;) Często zdarza się też, że to co pyszne nie zawsze jest dla nas dobre. Tak
jest np. z słodkimi śniadaniami (nawet na bazie kaszy jaglanej itp. czy też
pełnoziarnistych mąk). Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale według mnie nasze
posiłki powinny składać się w większości z warzyw, a nie tylko z węglowodanów.
Rzecz ma się podobnie z pastami do chleba. Te na bazie strączków są bardzo
smaczne i wraz z pełnoziarnistym chlebem dla wegetarian tworzą idealne
połączenie jednak wydaje mi się, że są też dość ciężkostrawne. Dlatego na co
dzień zachęcałabym do używania past na bazie warzyw, na przykład takiej jak ta,
którą polecam dziś. Kolejny przepis Jadłonomii z książki Jadłonomia, zapraszam :)
fot. MŚ |
BROKUŁOWO-MIGDAŁOWA PASTA | bezglutenowa, zielona i wegańska
inspirowałam się przepisem Jadłonomii z
książki Jadłonomia
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 szklanka migdałów
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki dobrej jakości oliwy
- sól/pieprz do smaku
W garnku zagotowujemy wodę, w tym czasie
dokładnie obieramy brokuł, wykorzystujemy także łodygi (łodygi obiera się ze
skóry i kroi na drobniejsze kawałki, są pyszne na surowo!). Kiedy warzywo jest
już obrane i podzielona na różdżki, migdały prażymy na suchej patelni, aż do momentu
zarumienienia i zapachu. Odstawiamy na bok żeby ostygły. Wodę solimy i wrzucamy
na nią brokuła na parę minut (blanszujemy go ok. 3-5 min), po przełożeniu na
sitko przelewamy zimną wodą.
W naczyniu miksującym najpierw mielimy
migdały na grubsze kawałki, następnie dodajemy brokuł i resztę składników
(czosnek, płatki drożdżowe, łyżeczkę chili, sok z cytryny, oliwę), wszystko
miksujemy, a na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowaną pastę
przetrzymujemy w lodówce, w dobrze zamkniętym pojemniku, np. takim jak ten na
zdjęciu :) Pasta idealnie nadaje się do kanapek, oraz jako lekki dip do warzyw,
smacznego :)
fot, MŚ |
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńTwoja będzie jeszcze ładniejsza :)))
Usuńco to są płatki drożdżowe?
OdpowiedzUsuńpłatki z drożdży, które są suche i dodają fajnego smaku, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie, warto, nie są drogie, a bardzo zdrowe i smaczne jako "wykończenie"
UsuńTo musi smakować niezwykle!
OdpowiedzUsuńpołączenie brokuła z czosnkiem i migdałami to strzał w dziesiątkę!
Usuńwspaniała zupka
OdpowiedzUsuń