fot. MŚ |
SZARLOTKA Z SUSZONYMI WIŚNIAMI | bez glutenu, cukru i nabiału
inspirowałam się tym przepisem od Kwestia Smaku
Składniki:
na foremkę 24cm
MUS:
- 6 dużych jabłek lub 8 średnich
- opakowanie suszonych wiśni min. 100,
max. 200g
- cynamon
CIASTO:
- 100g bezglutenowej mąki owsianej
- 50g mąki ryżowej
- 100g oleju kokosowego
- 75g zmielonych orzechów włoskich
- 50g całych orzechów włoskich
- 75g zmielonych migdałów
- 1/4-1/3 szklanki zmielonego w młynku do
kawy ksylitolu
- 1 łyżeczka domowego proszku do pieczenia
np. z tego przepisu
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych (dodajemy
już po wyjęciu ciasta z lodówki)
- mąka kokosowa do posypania wierzchu
szarlotki
- do posypania (u mnie): prażone orzechy
włoskie, prażone płatki migdałowe
Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w
ćwiartki, a ćwiartki na pół i w plasterki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i
prażymy z odrobiną wody jeżeli będzie taka potrzeba, suszone wiśnie zalewamy
gorącą wodą. Raz na jakiś czas mieszamy jabłka, kiedy będą już miękkie
posypujemy je cynamonem. Kiedy będą się już rozpadać (jabłka) opłukujemy wiśnie
i dodajemy do jabłek, wyłączamy podgrzewanie i zostawiamy wszystko pod
przykryciem.
W międzyczasie wszystkie suche składniki
tj. mąkę owsianą, mąkę ryżową, zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały,
poszatkowane całe kawałki orzechów włoskich, proszek do pieczenia i ksylitol łączymy
w misce i mieszamy żeby wszystko się połączyło. Dodajemy olej kokosowy i
dokładnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, którą umieszczamy w lodówce na ok.
pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
180st. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy zdrowym
tłuszczem. Kulę z ciasta przekrawamy na pół. Jedną połową wykładamy spód formy
i formujemy małe ranty. Drugą połowę rozkruszamy i dodajemy do niej 2-3 łyżki
wiórków kokosowych. Wcześniej uprażone jabłka wykładamy na przygotowany
spód, przykrywamy resztą ciasta, z której palcami formujemy kruszonkę. Tak
przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 30-35 min. Kiedy
kruszonka zacznie się rumienić (po jakichś 15min pieczenia) przykrywamy ciasto
folią aluminiową i pieczemy dalej wskazany czas.
Kiedy ciasto ostygnie posypujemy je mąką
kokosową, która daje wrażenie cukru pudru choć jej do niego bardzo daleko oraz
uprażonymi wcześniej orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Możemy sięgnąć
także po cynamon.
Szarlotkę można jeść na ciepło (np. z
kulką lodów bananowych domowej produkcji) lub na zimno, tak czy siak jest
przepyszna i przepiękna!
fot. MŚ |
nic nie zastąpi zapachu i smaku domowej szarlotki! super przepis :) podoba mi się dodatek wiśni!
OdpowiedzUsuńprrrawda??? :) jest prze pysz na! bardzo zachęcam do jej popełnienia :)
UsuńRzeczywiscie piekna :)
OdpowiedzUsuńa zdjęcia nie oddają w pełni jej uroku ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, niestety zaczynają się czepiać ksylitolu ostatnio, że wcale nie jest taki zdrowy jak się nam wydawało, bu
OdpowiedzUsuńksylitol mój ulubiony...? tylko nie to!
UsuńSkład bardzo mi się podoba, a ciasto wygląda cudownie - kiedyś nie pomyślałabym, że z wyłącznie zdrowych składników można stworzyć takie coś :) Zrobię takie w najbliższych dniach, ale ksylitol zastąpię syropem klonowym :)
OdpowiedzUsuńMale pytanie , ile syropu z agawy polecasz uzyc zamiast ksylitolu? Dziekuje , pozdrawiam Magda Kaminska
OdpowiedzUsuńMadzia nie polecam syropu :)
UsuńMale pytanie , ile syropu z agawy polecasz uzyc zamiast ksylitolu? Dziekuje , pozdrawiam Magda Kaminska
OdpowiedzUsuń