fot. MŚ |
BURACZKI KAJETANA | pyszne, ciepłe i aromatyczne
Składniki:
- 5-6 dużych buraków (u mnie te podłużne)
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- oliwa z oliwek
- świeży imbir 5-6 cm startych na drobenj tarce
- sok z jedej średniej cytryny
- sól/pieprz
W szerokim garnku lub na patelni z grubym dnem na dobrej jakości oliwie z oliwek dusimy pokrojoną w pióra cebulę. Buraki dokładnie szorujemy, jeśli to możliwe nie obieramy ich ze skóry chyba, że trzeba. Kroimy je w ok. 2-3 cm kawałki (większe niż kostka). Kiedy cebula już się udusi dorzucamy do niej buraki. Dusimy je pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 1 h. W międzyczasie dodajemy po trochu pieprzu i soli, podlewamy odrobiną ciepłej wody, a po ok. pół godziny dodajemy też trochę oliwy. Buraki trzeba co jakiś czas mieszać żeby się nie przypaliły.
Po ok. 50 min kiedy będzie się nam wydawało, że to "już", ale będziemy wiedzieć, że potrzebujemy jeszcze tych 10 min żeby ukończyć dzieła bierzemy w dłoń wcześniej starty imbir i wyciskamy go nad burakami, potrzebujemy tylko soku. Następnie polewamy je sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy w towarzystwie brązowego ryżu, pieczonej dyni z czarnuszką czy też innych obiadowych przysmaków. Smakują wspaniele... :)
Uwielbiam buraczki w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńte są naprrrrawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper buraczki
OdpowiedzUsuń