fot. MŚ |
TARTA JABŁKOWO-ORZECHOWA NA RAW SPODZIE | bez cukru, mleka, jajek i glutenu
Składniki:
na formę ok. 20 cm
SPÓD:
- szklanka orzechów włoskich
- szklanka rodzynek
- 1/3 szklanki lnu
MASA:
- ok. kilograma jabłek (np. Champion)
- masło orzechowe
- puszka mleka kokosowego z lodówki
- uprażone płatki migdałowe
- cynamon
- opcjonalnie ksylitol lub inne zdrowe słodzidło
Około dwóch godzin wcześniej jabłka obieramy i dusimy wraz z cynamonem i odrobiną wody w garnku z grubym dnem. Po ok. pół godziny do godziny powinna powstać pyszna masa jabłkowa, jeżeli jest za mało słodka dosładzamy odrobiną miodu lub innego zdrowego słodu, ale pewnie nie będzie trzeba ;) Kiedy jabłka będą stygły rodzynki zalewamy gorącą wodą, a w naczyniu wysokoobrotowym mielimy len, następnie dorzucamy do niego orzechy włoskie i też mielimy je na mąkę lub większe kawałeczki (w zależności jaki spód lubimy, ja preferuję gładko zmielony). Do tak przygotowanego spodu dorzucamy odsączone rodzynki i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Wysmarowaną zdrowym tłuszczem formę wykładamy tak przygotowanym spodem i wkładamy do lodówki.
Kiedy jabłka przestygną mieszamy je z masłem orzechowym (dodajemy tyle masła ile uważamy za wystarczające, chodzi o to żeby uzyskać fajnie smakującą masę jabłkowo-orzechową ;)), staramy się nie zjeść od razu całej masy, w międzyczasie prażymy płatki migdałowe. Połączenie jabłek i masła orzechowego wykładamy na wcześniej przygotowany spód i z powrotem chowamy do lodówki. Schłodzone mleko kokosowe miksujemy na gładką masę i jeśli ktoś chce dodajemy odrobinę ksylitolu. Tak przygotwaną bitą śmietaną dekorujemy wierzch naszej tarty. Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i odrobiną cynamonu. Serwujemy z miłością i zajadamy się z radością <3
Tarta nie jest raw, ponieważ jabłka są gotowane. Ale przepis b. mi się podoba.
OdpowiedzUsuńMałgosiu racja, zmieniam nazwę, tylko spód jest RAW ;)
UsuńMniam! Zrobię na pewno! Połaczenie jabłek i masła orzechowego pamiętam z makrobiotyki. Bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńtak, to właśnie ten mus! :)
UsuńMichalino - help - tarta super ale co zrobic żeby spód tarty dobrze sie kroił i nie lepił (nie przywierał do dna)..? Miałam problem, zeby wszystko podać w jednym ładnym kawałku ;D pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsposób nr 1, porządnie wysmarować foremkę olejem kokosowym, sposób nr 2 zrobić ją na papierze do pieczenia, wysmarowanym olejem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńDziki, ja już spód chciałam cały zeżreć, bo taki dobry:) Dziękuję za przepis. Na dzisiejszy dzień w prezencie, jak znalazł. A końcówka "Serwujemy z miłością i zajadamy się z radością <3" też się sprawdziła :D
OdpowiedzUsuńooooo, łezka się kręci tym bardziej, że to mój "synek" :) cieszę się baaardzo, że się sprawdził :*
Usuń