Strony

13 sierpnia 2014

WYWAR WARZYWNY | podstawowy, wzmacniający i rozgrzewający

Przy okazji przedostatniego przepisu na zupkę ziemniaczaną obiecałam Wam recepturę na podstawowy wywar warzywny. Sama od dawna poszukiwałam wskazówek jak przygotować taki wywar i zawsze wkurzało mnie czytanie przepisów, w których napisane było, żeby mieć jakąś ilość takiego wywaru bez przekierowania do przepisu na niego. Podejrzewam, że większość z Was wie jak taki wywar przygotować, ale lubię mieć wszystko podane od A do Z, włącznie z czymś tak podstawowym. Dlatego od dziś wszem i wobec ogłaszam, iż to jest właśnie podstawowy przepis na wywar warzywny Dzikiego, na dodatek nie taki zwykły bo wzmacniający i rozgrzewający :)

fot. MŚ


Składniki na ten bulion są dość rozbudowane, możecie ograniczyć się do wody, zielonej pietruszki, jałowca, marchwi, korzenia pietruszki, selera, cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego i soli, pozostałe składniki będą miłym dodatkiem ;)

WYWAR WARZYWNY | podstawowy, wzmacniający i rozgrzewający
przepis pochodzi z książki Karoli Schneider pt. Zupy wzmacniające wg Pięciu Przemian

Składniki:

- ok. 2-2,5l zimnej wody
- zielona pietruszka
- jagody jałowca
- marchew 2 szt.
- pietruszka korzeń 2 szt.
- seler bulwa mały
- cebula
- świeży imbir
- czosnek
- goździki
- lubczyk
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kora cynamonu
- sól

Do wody dodać zieloną pietruszkę, zagotować, dodać jagody jałowca, następnie marchew, pietruszkę, seler i cebulę (jeżeli możesz przypiecz cebulę, w tej postaci doda bulionowi wspaniałego aromatu). Następnie dorzuć imbir, czosnek, goździki, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i trochę kory cynamonu. Na końcu dodaj sól i gotuj wszystko na najmniejszym możliwym ogniu pod przykrywką (żeby nie wyparowało) przez następne 2 do 4 godzin.

Po upływie tego czasu poczekaj, aż wywar ostygnie. Wyrzuć wygotowane warzywa, które oddały swoją energię bulionowi i ciesz się wywarem na bazie, którego możesz ugotować ulubiona zupę :)



2 komentarze:

  1. Witam. Ile można przechowywać taki bulion w lodówce?? Czy mrożenie nie pozbawi go właściwości??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć Monika, mrożenie na pewno pozbawi go części właściwości, nie ma się czym chwalić, ale zupa na bazie tego wywaru stała u mnie ponad tydzień ;)

      Usuń