fot. MŚ |
DZIKA GRANOLA | pachnąca, chrupiąca i słodka
Składniki:
- 250g płatków owsianych górskich (u mnie płatki owsiane bezglutenowe)
- garść żurawin
- garść daktyli
- garść migdałów
- garść nerkowców
- syrop z agawy lub inny płynny słód np. syrop ryżowy
- cynamon
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-190st. W jednej miseczce umieszczamy żurawinę i daktyle, a w drugiej migdały i nerkowce, obydwie miseczki zalewamy gorącą wodą. Do szerokiej miski wsypujemy płatki owsiane, które posypujemy cynamonem, a po chwili dorzucamy wypłukane suszone owoce i orzechy. Całość polewamy wybranym słodem i zaczynamy ugniatanie :) Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę słodu żeby nasze składniki zlepiły się w małe kulki.
Tak przygotowaną całość przekładamy na szeroką blachę i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Co ok. 5 minut mieszamy granolę umieszczoną w piekarniku, po max. 15 min wyłączamy grzanie i zostawiamy granolę do wystygnięcia. Jemy od razu jeszcze ciepłą wraz z ulubionymi owocami i mlekiem roślinnym (u mnie ostatnia panuje szaleństwo na mleko kokosowe light od Real Thai, w składzie tylko woda i kokos!!!), albo czekamy, aż wystygnie i umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku, smacznego :)
yammii :) uwielbiam granole!:)
OdpowiedzUsuńja też <3 z ciepłym mlekiem kokosowym... mmmm
UsuńHej! Super blog! Gdzie kusi bezglutenowe płatki owsiane? Coś nie mogę dostać..
OdpowiedzUsuń