fot. MŚ |
CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE | bez glutenu, bez cukru i bez jajek
inspirowałam się tym przepisem od WegAnki
Składniki:
na trotownicę o wielkości ok. 21-22cm
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej)
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego (dodałam do ciasta także pulpę z migdałów, która została mi z domowej produkcji mleka)
- 0,5 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 4/5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka domowego proszku do pieczenia z tego przepisu (do zastąpienia sodą oczyszczoną)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- uprażone płatki migdałowe oraz cynamon do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Daktyle zalewamy gorącą wodą, a po chwili misksujemy, w międzyczasie banany ugniatamy w misce na lejącą masę. W osobnej misce łączymy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Do miski z bananami dodajemy zmiksowane daktyle, rozpuszczony olej kokosowy, opcjonalnie ekstrakt waniliowy, pulpę migdałową, która została nam z mleka migdałowego (jeżeli robiliśmu je sami) oraz samo mleko. Następnie łączymy wszystkie składniki w całość :)
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy ok. 45-50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je uprażonymi płatkami migdałowymi oraz odrobiną cynamonu. Mniam :)
fot. MŚ |
Wspanaiałe te ciasto.
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że jest super :)
UsuńBardzo mi pasuje bo jest bez cukru:) Ale jajka dołożę i może trochę rodzynek też:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) jeżeli będą dodawane jajka proszę ograniczyć ilość bananów (np. dwa małe banany na max. 1-2 małe jajka), smacznego!
UsuńU mnie wyszło w środku zupełnie surowe :( choć ja, co prawda, korzystałam ze zwykłej mąki zamiast tych bezglutenowych... reszta wg. przepisu
OdpowiedzUsuńdziwne, robiłam je też z orkiszowej i wyszło super
UsuńCiasto w piekarniku, juz pieknie pachnie :-) Jednak moja wersja troche z glutem bo z maka owsiana, z braku innej maki niz ryzowej i dodalam troche ksylitolu bo zabraklo wystarczajaco daktyli...mam nadzieje ze wyjdzie :/
OdpowiedzUsuńJudyta
Pycha w jeden dzień poszło całe. Mąż mięsożerny padł prawie na zawał jak zjadł pół ciacha i usłyszał listę składników. 2 letni syn zjadł dwa kawałki od razu i zawołał jeszcze. Teraz czas na sernik jaglany....Dziękuję za bloga!
OdpowiedzUsuńno więc nikt mi nie mówi, że zdrowa pasza nie jest smaczna :)))
UsuńZrobię je na święta ale dodam że spróbuję z mlekiem kokosowym tym razem i zamiast mąki jaglanej dam kokosową i wkroję kawałki banana do środka. Dam znać jak wyszło :)
Usuńno jasne, trzeba przerabiać na swoje smaki, w tym cały urok :)
Usuńa ile wody trzeba dodać do daktyli? I na ile odstawić?
OdpowiedzUsuńwody tyle żeby je przykryła, odstawić na ok. 5-10 min żeby zmiękły :)
UsuńWłaśnie się piecze. Po 20 minutach wygląda tak że mam ochotę go wyciągnąć.... Serio ma tyle siedzieć w piekarniku?
OdpowiedzUsuńserio, serio :)
UsuńA jak nie mam pulpy migdałowej? Pominąć, ale co wtedy z konsystencją ?
OdpowiedzUsuńpominąć :) możesz dodać trochę wiórków kokosowych
UsuńCzym mogę zastąpić mąkę ryżową, bo ryż poszedł w odstawkę :( ?
OdpowiedzUsuńmoze kukurydziana, z soczewicy, jaglana?
UsuńW jakiej temperaturze najlepiej piec to ciasto?
OdpowiedzUsuń180st
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam wielką zwolenniczką zdrowych ciast ale Twoja propozycja mnie zaciekawiła! Często w weekend piekę więc to będzie chyba propozycja na kolejny weekend. Ostatnio często robiłam https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ bo przywodziło mi na myśl smaki dzieciństwa. Serdecznie polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńnajpyszniejsze
OdpowiedzUsuń