fot. MŚ
Kiedy przychodzi do przygotowania śniadania na bazie kaszy jaglanej lub płatków owsianych mam nie lada zagwostkę. Zadaję sobie pytanie, na co mam większą ochotę, co jest zdrowsze, z czym dany dodatek śniadaniowy będzie lepiej smakował. Jednak odkąd odkrywałam tę owsianko-jaglankę Beaty Pawlikowskiej odważyłam się na połączenie obydwu składników jakimi jest kasza i płatki owsiane. To był strzał w 10!
Tip dla bezglutenowców, 3 łyżki płatków zastąp 3 łyzkami kaszy jaglanej :)
Składniki:
z podanej ilości wychodza 2 porcje
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
- mleko roślinne z dzikiej produkcji
- 1 dojrzały banan
- wiórki kokosowe
- cynamon
- złote rodzynki jumbo lub żurawina
Płatki owsiane zalewam wodą dzień wcześniej, żeby były miękkie i lżej strawne. Kaszę jaglaną prażę i gotuję wg. tych wskazówek.
Do ugotowanej kaszy dodaję wcześniej namoczone płatki owsiane i zalewam mlekiem roślinnym. Zostawiam do podgrzania dłuższą chwilę, dodaję suszone owoce (wcześniej wypłukane gorącą wodą), nie zapomninam także o cynamonie.
Tak przygotowaną owsianko-jaglankę przekładam do misek, na wierzch wkrajam po pół banana, którego posypuję cynamonem i wiórkami kokosowymi. Jeżeli chcesz możesz też dodać więcej ciepłego mleka, śniadanie będzie wtedy bardziej "pływające" :) Smacznego, nowego tygodnia!
|
Strony
▼
2 marca 2014
OWSIANKO-JAGLANKA BANANOWA | śniadaniowa, sycąca, naturalnie słodka
Teorii na temat odżywiania, róznego rodzaju diet itp. jest i powstanie jeszcze tysiące. W całym zgiełku informacyjnym dotyczącym zdrowego jak i niezdrowego odżywiania, zawsze znajdziemy jeden wspólny temat: ŚNIADANIE TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK DNIA. A śniadanie w poniedziałek jest jeszcze ważniejsze w związku z tym, że rozpoczyna cały nasz tydzień :) Dlatego zapraszam Was na zdrową i sycącą owsianko-jaglankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz