fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
ROŚLINNE CIASTO CZEKOLADOWE | bez cukru, jajek i mąki
inspirowałam się przepisami na ciasto oraz muffiny Dietetycznych Fanaberii
Składniki:
na średniej wielkości foremkę, pieczemy w 180 st. przez ok. 30/35 min
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 4 łyżki melasy buraczanej lub więcej, trzeba spróbować masy i znaleźć "ten" moment odpowiedni dla siebie
- 4 łyżki kakao lub karobu (sproszkowana mączka z chleba świętojańskiego, zamiennik kakao dla alergikóe lub osób, którym karob po prostu bardziej smakuje ;))
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: cynamon, kardamon
- suszone owoce: jeżeli macie ochotę możecie dodać do ciasta suszone owoce, ja dodaję żurawinę, którą chwilę wcześniej zalewam wrzątkiem żeby usunąć choć trochę cukier i olej, którym jest traktowana *
- wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania
- domowa polewa czekoladowa z tego przepisu (polewa nie jest koniecznością, ciasto bez niej także jest przepyszne)
- Oli Oli do wysmarowania formy lub inny dobry tłuszcz **
Fasolę dokładnie płuczemy i odsączamy na sicie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Wpierw miksujemy fasolę, następnie dodajemy "pokruszone" banany, znów miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy resztę składników (oprócz suszonych owoców jeżeli chcemy je dodać) i miksujemy na gładką masę. Na sam koniec dorzucamy owoce, a całość delikatnie mieszamy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy.
Pieczemy ciasto (termoobieg) przez ok. 30/35 min, a na 10 min przed końcem możemy zmienić opcje pieczenia na podgrzewanie od dołu (ciasto jest w środku wilgotne więc zależy na na tym żeby spód dobrze się upiekł). Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
W między czasie przygotowujemy domową polewę czekoladową z tego przepisu, którą polewamy ostygnięte ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Gotowe!
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska |
melasa buraczana.... skąd wziąć/(jak zrobić?) takie coś, bo nie bardzo wiem...
OdpowiedzUsuńannmag melasa buraczana to naturalny słód, taki jak np. syrop z agawy, można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz... w Lidlu :) wygląda (ta lidlowa) dokładnie tak: http://www.jakpomasle.pl/poradnik-domowy/melasa-czyli-syrop-buraczany/
Usuńkupowałam w Aldi
Usuńdzięki:) człowiek uczy się całe życie :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co, po coś tu jestem ;)
Usuńdzięki za przepis, spróbuję zrobić to ciacho ;] i będę zaglądać - szczególnie na słodkości 'nie udaerzające 100mln kalorii w pośladki' ;)
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję i zapraszam, w takich słodkościach się specjalizuję ;)
UsuńWielkie dzięki za zmianę czcionki :) :*
OdpowiedzUsuńTo już prawie rok minął odkąd się poznałyśmy... ;)
UsuńUpieczone :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ktoś się zorientował czym jest baza? :)
Usuńale pyszniaste wyszło:-) dałam 5 lyzek melasy karobowej i cynamon do polewy,rozpływalam sie z rozkoszy.dziekuje pieknie za przepis
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję za te wspaniałe wieści :)
UsuńCiasto upieczone... ale klapnęło mimo to i tak pyszne z karobem. Nie udało mi się poczekać do całkowitego wystygnięcia i zjadłam ciepły pierwszy kawałek. Ciasto było troszkę mokre w środku czy to oznacza że 35 min w moim piekarniku to za krótko??? Kasia J
OdpowiedzUsuńKasia, myślę, że było mokre dlatego, że jadłas je jeszcze ciepłe, nie zdążyło stężeć, ale najważniejsze, że smakowało ;) następnym razem potrzymaj je z 40 minut (ja pod koniec każdego pieczenia, ciast czy też pasztetów na ostatnie od 5 do 15 min w zależności co to włączam pieczenie od dołu :))
Usuńczy zamiast melasy buraczanej moze byc melasa trzcinowa? u mnie w miescie jest maly wybor:(
OdpowiedzUsuńAsia
Asiu, jasne, że tak, melasa buraczana pasuje po prostu do smaku kakao, możesz użyć miodu, ksylitolu, syropu z agawy, a nawet syropy z daktyli :)
UsuńDziki:) ciasto wyglada baaardzo apetycznie no i jak "nie idzie w posladki":) to jest moim nr 1:) na liście "have to do"- ale czy zamiast fasoli mozna uzyć puree z dyni albo czegos innego? (nie moge jesc fasoli;/)
OdpowiedzUsuńhmm, dynia może by i się nadała, ale musiałaby byc bardzo sucha, a takiej gwarancji nie masz :/ jest jeszcze alternatywa w postaci fasoli adzuki może taka alternatywa za jakiś czas się pojawi :)
UsuńCo sadzisz o zastapieniu fasoli z puszki, ugotowaną suszoną fasolą? Czy wg Ciebie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńmyślę, że to bardzo dobry pomysł, trzeba uważać żeby fasola się nie rozgotowała
UsuńWielkie dzięki
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone, smaczne, ale dla mnie za bardzo fasolowe wiec już myśle nad zmienioną wersją. :)
OdpowiedzUsuńo! może za mało kakao? mam wrażenie, że w moim fasoli prawie nie czuć za to jest baaardzo czekoladowe :)))
UsuńMiałam małe banany i było chyba za mało bananów w stosunku do fasoli, bo konsystencja tez była zbyt fasolowa :) a czekoladowe było baaaardzo i mimo wszystko smaczne.
Usuńna mnie to ciasto zawsze "działa" :)
UsuńCałkiem przypadkiem miałam okazję spróbować. Potwierdzam, że działa:) Byłam pod mocnym wrażeniem tego ciasta. Blog juz dodałam do ulubionych i posłałam znajomym:) pozdrawiam.
Usuńdziękuję i zapraszam :))))
UsuńPolecam wypróbować fasolę czarną suchą! Ma cudny słodkawy smak i jest idealna moim zdaniem do tego ciasta. Bo nie smakuje jak fasola.
OdpowiedzUsuńto prawda! na ciasta fasolowe jest szał, bo konsysntencja puszysta jak na mące, a znacznie zdrowsza! polecam :)
Usuńa jak nie mam termoobiegu to jak długo powinnam piec ciasto?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że tyle samo czasu góra/dół, ale obserwuj
UsuńZrobiłam według przepisu i głupia ja, dodałam te 2 łyżeczki sody...ciasto jest słone i piekące :( zdecydowanie wystarczy jedna łyżeczka i to niepełna...
OdpowiedzUsuńpyszne roślinne brownie! polecam również to z batata, niesamowite w smaku
OdpowiedzUsuńszykuje sie na nie już od jakiegoś czasu :)
UsuńPróbowałaś piec to ciasto ze świeżą żurawiną?
OdpowiedzUsuńCzy za dużo wilgoci przejdzie do ciasta?
dzięki za przepis, spróbuję zrobić to ciacho ;] i będę zaglądać - szczególnie na słodkości 'nie udaerzające 100mln kalorii w pośladki' ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam :D
UsuńCałkiem przypadkiem miałam okazję spróbować
OdpowiedzUsuńtakie spod dzikiej ręki...?
Usuńwygląda wyjątkowo smakowicie...
OdpowiedzUsuńOj tak, zgadzam się... :)
UsuńDobrze wygląda - potem będę musiała się odchudzać
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś, już na święta
OdpowiedzUsuńThis is Very very nice article. Everyone should read. Thanks for sharing. Don't miss WORLD'S BEST 👉 BikeRaceGame
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, musze wypróbować
OdpowiedzUsuń