fot. Michalina Ściborska |
Oryginał przepisu pochodzi od Ammniam, jednak został dosyć mocno przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale bazą są ziemniaki, a u Dzikiego, dużo zdrowsze bataty, które całkiem zmieniają smak potrawy.
ZAPIEKANKA Z BATATÓW I CIECIERZYCY | zdrowa, smaczna i sycąca
oryginał przepisu pochodzi od Ammniam
Składniki:
na ok. 3/4 porcje, pieczemy w 180 st. przez 20/25 min, i następne 5/10 min.
- 3/4 średnie bataty
- 1 duża cebula
- 5/6 pomidorów
- 2 zielone papryki
- 200/240 g ugotowanej ciecierzycy (wg tej metody)
- przyprawy: curry, cynamon, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- 5/6 łyżek wiórek kokosowych podprażonych wcześniej na patelni
- poszatkowana natka pietruszki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Bataty kroimy w średnią kostkę, dodajemy sól i pieprz, delikatnie smarujemy oliwą i wkładamy w odkrytym naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na ok. 20/25 min. (aż bataty zmiękną i się zarumienią).
W czasie kiedy bataty są w piekarniku, na głębokiej patelni dusimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy, a kiedy całość uzyska już złotawy kolor, będzie aromatyczna i "miękka", dodajemy drobno pokrojone pomidory. Tak przygotowany sos podgrzewamy, a po chwili dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, a papryka będzie miękka, całość łączymy z ugotowaną ciecierzycą oraz podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowanym sosem, zalewamy nasze bataty, które upiekły się w międzyczasie. Jeżeli lubimy, całość możemy posypać jeszcze odrobiną curry oraz wiórków (jeżeli nam zostały). Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy jeszcze na 5/10 min do piekarnika. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
fot. Michalina Ściborska |
Przepis wypróbowany na naszej głębokiej prowincji nie ma batatów ale resztki zamrożonej jesienią dyni pasowały idealnie:) Dziękujemy za te pyszności:)
OdpowiedzUsuńA na deser upiekłam chlebek bananowy i też jest boski :) Pozdrawiam ze Świebodzic Anita
Anita, dynia to świetny zamiennik batatów, trafiłaś w samo sedno "smakowe" i kolorystyczne :) To ja dziękuję, że przepisy się przydały, serdecznie zachęcam do zaglądania na bieżąco :)
Usuńnasza brukselka byla nieziemsko gorzka :( bataty z kruszonka pycha ale brukselka mocno psuła smak:( maluchy nie ruszyły....a tak sie napalilam na fajne przemycenie brukleski :(
OdpowiedzUsuńhej, komentarz chyba nie do tego przepisu :) to bardzo dziwne co piszesz, myślę, że to wina brukselki, może była zmarznięta? robiłam brukselkę i bataty z tego przepisu: http://dzikinasladowca.blogspot.com/2015/01/brukselki-i-bataty-pod-kruszonka-na.html już dwuktornie i za każdym razem smakowały super, nawet moja mała chrześnica jadła ;)
OdpowiedzUsuńno fajnie napisane
OdpowiedzUsuń