Pomysł na super zawijasy przekazuję Wam z radością :) Możecie zawinąć w nie
ostatnie już na targu jagody, albo inne owoce. Już niedługo kolejny pomysł tym
razem z sosem pomidorowym… Mniam :)
fot. MŚ |
ROLLSY DROŻDŻOWO-ORKISZOWO-JAGODOWE | bez jaj, mleka i cukru
Składniki:
na jedną blaszkę ok. 22cm jak na zdjęciu
na jedną blaszkę ok. 22cm jak na zdjęciu
CIASTO:
- 250g mąki orkiszowej 1100
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki zamiennika jaj No Egg
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła, które sprawi, że drożdże urosną (na ksylitolu nie rosną)
- 3-4 łyżki ksylitolu
- ok. 120-150 ml mleka roślinnego (może być jakieś takie naturalne słodkie np. orkiszowe, owsiane)
- szczypta soli
- 35-40 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
NADZIENIE:
- 1,5-2 szklanki jagód
- ¼ szklanki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiej przez sitko do wygodnej miski, dodaj zamiennik jajka, suche drożdże, cukier kokosowy, ksylitol, mleko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (ręką będzie wygodnie bo będziesz czuć czy odkleja się od ścianek), dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wszystko zagnieć. Kiedy ciasto będzie odklejało się od ścianek posyp je mąką i zostaw na ok. godzinę przykryte oddychającą szmatką.
W drugiej misce jagody zasyp ksylitolem i mąką ziemniaczaną,
dodaj cynamon i kardamon, dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na kształt
prostokąta, jeśli chcesz posmaruj warstwą masła klarowanego. Wysyp jagody wraz
z sokiem i zwiń całość w rulon. Foremkę nasmaruj tłuszczem, a piekarnik rozgrzej do temp. 180st.. Tak przygotowane
ciasto pokrój na plastry i układaj w tortownicy tak aby się ze sobą stykały (zdjęcie
poniżej). Polej po wierzchu odrobiną masła (albo i nie) i piecz w 180st. Przez ok.
40-45 min. Smacznego!
fot. MŚ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz