Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że zrobienie domowego marcepanu
jest tak proste, szybkie i pyszne! Użyłam go już do dwóch wypieków, którym
nadał pysznego zapachu i smaku. Dośc mocno się kruszy, ale jeśli wyłożyć nim
foremkę będzie robił za domowej roboty słodycz, zgnieciony w rękach za pyszną
posypkę J
fot. MŚ |
MARCEPAN DOMOWY | słodki, bezglutenowy, wegański
Składniki:
- 200g blanszowanych migdałów do zmielenia na mąkę migdałową
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej
Migdały mielimy na mąkę, kiedy będą gotowe dodajemy ksylitol, ekstrakt i ewentualnie pastę waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy, trzymamy w lodówce :)
A jak długo w tej lodówce może poleżeć? Tzn ja wiem, że szybko zniknie, pytam czysto teoretycznie :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że ok 2 tygodnie....
UsuńUwielbiam marcepan, najlepiej moim zdaniem nadaje się do Wielkanocnych wypieków, ale do innych deserów również sprawdza się doskonale :) Skorzystam kiedyś z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńz rabarbarem i truskawką też jest genialnie, już niedługo się przekonacie :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń