fot. MŚ |
WYTRAWNE MUFFINY BABECZKI FASOLOWE | bezglutenowe, sycące i pyszne
inspirowałam się przepisem Jadłonomii z książki Jadłonomia
Składniki:
na ok. 6 dużych muffin lub 12 małych
na ok. 6 dużych muffin lub 12 małych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie i liść laurowy do podduszenia cebuli (ewentualnie też jałowiec)
- 2 puszki drobnej, białej fasoli
- ¾ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka musztardy np. Delikatesowej
- 50-60 ml oleju ryżowego
- sól/pieprz do smaku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, suszony koperek, cząber, wędzona papryka
- opcjonalnie suszona gruszka do ozdoby (tak było u mnie), albo inne suszone owoce np. śliwki, morele
Na patelni o grubym dnie rozgrzej masło klarowane, cebulę posiekaj, czosnek posiekaj, duś na maśle z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy cebula i czosnek będą już miękkie, pozbądź się przypraw. W międzyczasie bardzo dokładnie wypłucz fasolę pod bieżącą wodą.
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie i liść laurowy do podduszenia cebuli (ewentualnie też jałowiec)
- 2 puszki drobnej, białej fasoli
- ¾ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka musztardy np. Delikatesowej
- 50-60 ml oleju ryżowego
- sól/pieprz do smaku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, suszony koperek, cząber, wędzona papryka
- opcjonalnie suszona gruszka do ozdoby (tak było u mnie), albo inne suszone owoce np. śliwki, morele
Na patelni o grubym dnie rozgrzej masło klarowane, cebulę posiekaj, czosnek posiekaj, duś na maśle z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy cebula i czosnek będą już miękkie, pozbądź się przypraw. W międzyczasie bardzo dokładnie wypłucz fasolę pod bieżącą wodą.
W blenderze zmiksuj płatki owsiane po czym dodaj resztę
składników (fasolę, cebulę, przyprawy, sos sojowy, musztardę, olej, sól/pieprz).
Piekarnik rozgrzej do temp. 180st. Suszone owoce zalej gorącą wodą. Kiedy masa pasztetowa
już powstanie spróbuj jej i ewentualnie dosmacz. Foremki do muffinek wysmaruj
zdrowym tłuszczem i przełóż do nich masę, na wierzch wciśnij jakiś suszony
owoc. Piecz ok. 25-35 min., aż do zarumienienia. Smacznego!
Świetny pomysł, zwłaszcza że przepadam za strączkowymi wypiekami, ana wytrawnie nigdy nie próbowałam. Na pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło :)
Usuń