fot. MŚ |
Dlaczego nie zechcą podebrać? Ano dlatego, że pierogi mają
ciemny kolor, ciasto jest grube, a do środka oprócz śliwki niczego innego nie
dało się wcisnąć. Przynajmniej mnie ;) Inspirowałam się przepisem MedytuJemy z książki "Swojsko". Osobiście uwielbiam przepisy tego duetu! Jakimś cudem i zrządzeniem losu
wezmę udział w ich warsztacie (to już w tę niedzielę!). Dam znać jak było :)
PIEROGI GRYCZANE ZE ŚLIWKĄ | bez glutenu, bez jajek, wegańskie
PIEROGI GRYCZANE ZE ŚLIWKĄ | bez glutenu, bez jajek, wegańskie
Składniki:
- 1 szklanka niepalonej mąki gryczanej
- 1 szklanka wrzątku
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina soli
- reszta opakowania mąki do podsypywania ;)
- suszone śliwki
- garnek pełen gorącej wody z dodatkiem soli i łyżki klarowanego masła
Śliwki zalewamy gorącą wodą, chwilę moczymy i osuszamy. Mąkę
łączymy z wrzątkiem, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną, a na końcu sól. Wyrabiamy
ciasto, które jest bardzo klejące, na bieżąco podsypujemy je mąką gryczaną.
Z
wyrobionego ciasta formujemy dwa „wałeczki”, z których odcinamy ok. 2-3 cm kawałki
ciasta. Każdy kawałek uciętego ciasta rozgniatałam w dłoni, podsypywałam mąką i wkładałam do środka śliwkę. Może Wam uda się rozwałkować ucięte kawałki wałkiem, mnie się nie udało :) Zaklejałam,
odkładałam na bok i obsypywałam mąką żeby nie przywarło.
Kiedy wszystkie pierogi były już przygotowane wrzuciłam je
do wrzątku, zagotowałam, aż do momentu wypłynięcia na wierzch, wyjęłam,
poczekałam, aż ostygną po czym przypiekłam na patelni z odrobiną klarowanego
masła. Tak przygotowane (te ze śliwką) wg mnie smakują najlepiej.
Jeśli chcecie możecie spróbować innego nadzienia. Ja wcześniej przygotowaną kapustę z cebulą zjadłam na obiad :)
świetne pierożki! już wieki nie jadłam tych nadzianych śliwkami, dlatego tym chętniej powrócę do tego smaku :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie najleppiej smakują przyrumienione :)
Usuńod miesiąca ogarniam bezglutenowość - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńpowodzenia!
Usuńod miesiąca ogarniam bezglutenowość - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuń