Strony

24 października 2014

CIASTKA JAGLANE | wegańskie, najprostsze i bezglutenowe

Zdarza się tak, że zostaje nam trochę kaszy jaglanej, z którą nie ma co począć, albo zdarza się tak, że mamy ochotę na coś słodkiego, lekkiego i całkiem zdrowego. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty i szybki przepis na jaglane ciasteczka, których zajadanie sprawiło mi wielką frajdę :)

fot. MŚ


CIASTKA JAGLANE  | wegańskie, najprostsze i bezglutenowe
na podstawie tego przepisu od Trochę Inna Cukiernia

Składniki:
na ok. 20-22 ciastka

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ulubiony słód do smaku (u mnie ksylitol)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-4 łyżki bezglutenowej mąki np. kukurydzianej
- opcjonalnie ulubione dodatki, u mnie jagody goji i wiórki kokosowe

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z ulubionym słodem, bezglutenową mąką, ekstraktem waniliowym i ulubionymi dodatkami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st., a na wysmarowaną tłuszczem foremkę wykładamy ciastka w ten* sposób.

Pieczemy od 15 do 20 minut. Jak dla mnie najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale schowane do puszeczki na drugi i trzeci dzień też są niczego sobie :)

*Masę ciastkową dość trudno się nabiera, ponieważ jest mocno klejąca. U mnie sprawdziła się szklanka z wodą oraz mała nabieraczka do lodów. Mechanim wyglądał tak: nabieraczkę moczymy w wodzie, nabieramy masy, palce do wody, przekładanie masy na wysmarowaną zdrowym tłuszczem foremkę, ugniatanie już na foremce mokrymi palcami i spokojne pieczenie, do ogarnięcia! 


fot. MŚ

20 komentarzy:

  1. ciasteczka jakich mało, muszą smakować świetnie! i chętnie się o tym przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest "paka" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakaś literówka się wkradła? czasem bywa kiedy piszę się po nocy :/

      Usuń
  3. Ostatnio myslalam o takich ciastkach, czy moga sie udac...a tu prosze juz mam gotowy przepis :)
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
  4. a cóż to za piękny wzór na ciachach?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile tego słodu ? np. ksylitolu a ile syropu z agawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć, specjalnie nie piszę ile żeby każdy mół znaleźć swój smak, zacznij od 3-4 łyżeczek i dodawaj więcej jeśli będą za mało słodkie

      Usuń
  6. Czy te ciasteczka powinny wyjsc kruche? Bo u mnie takie ciapaki wyszly :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cześć, kruche do końca nie wyjdą bo to kasza jaglana, ale ciapki z drugiej strony też nie do końca, przynajmniej u mnie, może za krótko piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm...a może za bardzo rozdrobnilam składniki? Powinnam je wymieszać czy zblendowac? Zaczynam przygodę ze zdrową kuchnią i trochę się gubie :) ale Twój sernik pieke regularnie i wychodzi zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że nie ma dobrej odpowiedzi na to co powinnaś, kieruj się intuicją :) A na dawkę nowego sernika zapraszam już jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A z miodem? Myślę, że będą pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miodu nie używamy do pieczenia, powyżej 65st. traci wszystkie właściwości prozdrowotne i zamienia się w zwykły cukier, który ma jeszcze więcej kalorii niż ten zwykły :/

      Usuń