Sezon grillowy w pełni, a przed nami jeszcze jakieś trzy,
cztery miesiące takiego szaleństwa! Tak, dopiero kończy się maj, przed nami
ciepłe i słoneczne miesiące, różowe zachody słońca, kwiatowe zapachy i letnie
deszcze!!! Jak dobrze wiecie mnie i Ani, z Kuchennych Kreacji bardzo zależy
na Waszym dobrym zdrowiu. Z tej właśnie okazji opracowałyśmy wykład dotyczący
zdrowego grillowania, który odbył się w Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej,
zapraszam na relację J
fot. T.Kłodowski |
Zaczęło się naprawdę kolorowo i ciekawie, Zielone Centrum z
naszej przestrzeni wykładowej wyczarowało magiczną atmosferę spotkania przy
grillu. Kiedy weszłyśmy do sali nie mogłyśmy uwierzyć, że Mariusz (nasz
zaprzyjaźniony Sprzedawca z Działu Slow Food Zielonego Centrum) przytachał na
górę wszystkie te kolorowe leżaki, parasole, lampki, latarenki, wiklinowe kosze
i różne rodzaje grillów, o których po chwili zaczęłyśmy opowiadać
uczestniczkom. Jakby tego było mało zostaliśmy poczęstowani świeżo wyciskanymi sokami przez
Restaurację Zieloną, czego chcieć więcej!?
fot. MŚ |
Nasze wymądrzanie zaczęłyśmy od przeglądu możliwych sposobów grillowania oraz dostępnych urządzeń. Następnie Ania przedstawiła podstawowe zasady świadomego grillowania, sposoby na zdrowsze przyrządzanie potraw na grilla oraz kilka zasad higieny związanej z żywnością, w plenerze. Kolejną poruszoną przez nas kwestią był temat wspomożenia organizmu podczas niejednokrotnie dość „ciężkich” chwil jakimi są spotkania przy grillu.
fot. MŚ |
Po pierwszej połowie spotkania przyszedł czas na część,
która w głównej mierze opierała się na omówieniu całego mnóstwa przepisów,
które właśnie na grilla pasują idealnie. A więc pojawiły się receptury na
alternatywy standardowej kiełbasy, orzeźwiające napoje, ciekawe sałatki, domowe
sosy, niestandardowe przystawki oraz…. zdrowe desery bez cukru ;) I tu znów zdarzyło się coś
zupełnie nieoczekiwanego, ponieważ w momencie, w którym omawialiśmy serniki na
bazie nerkowców na salę wkroczył Mariusz wraz z… porcją sernika nerkowcowego
dla każdego na nas! Co za wyczucie!
Niewiele jest miejsc we Wrocławiu, w których można zjeść taki deser nie
zawierający cukru, mleka, ani glutenu, a tu proszę! Restauracja Zielona łączy
cechy miejsca, w którym zajdziecie tradycyjne dania, ale znajdą się też takie
smaczki! A wszystko przygotowywane na miejscu z eko, sezonowych produktów. Mniam!
fot. MŚ |
Pomimo, że tym razem zmieściłyśmy się w wyznaczonym czasie to Uczestnikom wcale nie spieszyło się do domów ;) Siedzieliśmy jeszcze chwilę (tym razem ja przycupnęłam sobie na jednym z kocyków, prawie jak na łące J) i jak to zwykle bywa każdy miał czas na podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami, pytaniami i wrażeniami z wykładu.
fot. MŚ |
Już na początku czerwca serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie do Zielonego Centrum Galerii Ogrodniczej, tym razem wraz z Anią opowiemy Wam o „Zdrowej kuchni dla Malucha”, podsuniemy wiele praktycznych przepisów, jak zwykle będzie ciekawie i inspirująco, zapraszamy!
fot. MŚ |
Super wpis!
OdpowiedzUsuńDrodzy autorzy, a może umieścicie jakieś zdrowe sycące przepisy dla mężczyzn ? Chcę polecić coś mojemu facetowi..
Słyszał ktoś może o webinarach dietetyk Ałły Bazarovej? Odbywają się w środy o 20.30. W tę środę (28.05.) tematyka będzie dotyczyć zdrowia mężczyzn. Link do webinara: http://bit.ly/1iMNoTd
Słyszał ktoś coś o tym? Polecacie?