Strony

24 maja 2014

Wykład "Zdrowe grillowanie w duchu Slow Food" | relacja ze spotkania

Sezon grillowy w pełni, a przed nami jeszcze jakieś trzy, cztery miesiące takiego szaleństwa! Tak, dopiero kończy się maj, przed nami ciepłe i słoneczne miesiące, różowe zachody słońca, kwiatowe zapachy i letnie deszcze!!! Jak dobrze wiecie mnie i Ani, z Kuchennych Kreacji bardzo zależy na Waszym dobrym zdrowiu. Z tej właśnie okazji opracowałyśmy wykład dotyczący zdrowego grillowania, który odbył się w Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej, zapraszam na relację J

fot. T.Kłodowski


Zaczęło się naprawdę kolorowo i ciekawie, Zielone Centrum z naszej przestrzeni wykładowej wyczarowało magiczną atmosferę spotkania przy grillu. Kiedy weszłyśmy do sali nie mogłyśmy uwierzyć, że Mariusz (nasz zaprzyjaźniony Sprzedawca z Działu Slow Food Zielonego Centrum) przytachał na górę wszystkie te kolorowe leżaki, parasole, lampki, latarenki, wiklinowe kosze i różne rodzaje grillów, o których po chwili zaczęłyśmy opowiadać uczestniczkom. Jakby tego było mało zostaliśmy poczęstowani świeżo wyciskanymi sokami przez Restaurację Zieloną, czego chcieć więcej!?

fot. MŚ

Nasze wymądrzanie zaczęłyśmy od przeglądu możliwych sposobów grillowania oraz dostępnych urządzeń. Następnie Ania przedstawiła podstawowe zasady świadomego grillowania, sposoby na zdrowsze przyrządzanie potraw na grilla oraz kilka zasad higieny związanej z żywnością, w plenerze. Kolejną poruszoną przez nas kwestią był temat wspomożenia organizmu podczas niejednokrotnie dość „ciężkich” chwil jakimi są spotkania przy grillu.


fot. MŚ

Po pierwszej połowie spotkania przyszedł czas na część, która w głównej mierze opierała się na omówieniu całego mnóstwa przepisów, które właśnie na grilla pasują idealnie. A więc pojawiły się receptury na alternatywy standardowej kiełbasy, orzeźwiające napoje, ciekawe sałatki, domowe sosy, niestandardowe przystawki oraz…. zdrowe desery bez cukru ;) I tu znów zdarzyło się coś zupełnie nieoczekiwanego, ponieważ w momencie, w którym omawialiśmy serniki na bazie nerkowców na salę wkroczył Mariusz wraz z… porcją sernika nerkowcowego dla każdego na nas! Co za wyczucie! Niewiele jest miejsc we Wrocławiu, w których można zjeść taki deser nie zawierający cukru, mleka, ani glutenu, a tu proszę! Restauracja Zielona łączy cechy miejsca, w którym zajdziecie tradycyjne dania, ale znajdą się też takie smaczki! A wszystko przygotowywane na miejscu z eko, sezonowych produktów. Mniam!


fot. MŚ

Pomimo, że tym razem zmieściłyśmy się w wyznaczonym czasie to Uczestnikom wcale nie spieszyło się do domów ;) Siedzieliśmy jeszcze chwilę (tym razem ja przycupnęłam sobie na jednym z kocyków, prawie jak na łące J) i jak to zwykle bywa każdy miał czas na podzielenie się z nami swoimi doświadczeniami, pytaniami i wrażeniami z wykładu.


fot. MŚ


Już na początku czerwca serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie do Zielonego Centrum Galerii Ogrodniczej, tym razem wraz z Anią opowiemy Wam o „Zdrowej kuchni dla Malucha”, podsuniemy wiele praktycznych przepisów, jak zwykle będzie ciekawie i inspirująco, zapraszamy!


fot. MŚ

1 komentarz:

  1. Super wpis!
    Drodzy autorzy, a może umieścicie jakieś zdrowe sycące przepisy dla mężczyzn ? Chcę polecić coś mojemu facetowi..
    Słyszał ktoś może o webinarach dietetyk Ałły Bazarovej? Odbywają się w środy o 20.30. W tę środę (28.05.) tematyka będzie dotyczyć zdrowia mężczyzn. Link do webinara: http://bit.ly/1iMNoTd
    Słyszał ktoś coś o tym? Polecacie?

    OdpowiedzUsuń