fot. MŚ |
WARZYWNE SPAGHETTI W SOSIE POMIDOROWYM | lekkie, odżywcze, pyszne
inspirowałam się przepisem z książki Maćka Szaciłło i Karoliny Kopocz pt. "Karolina na detoksie"
Składniki:
na ok. 2 porcje, ale sugeruję zrobić więcej i mieć na następny dzień
SPAGHETTI:
- 3 marchewki
- 3 cukinie
SOS:
- 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych kostkę lub 200g passaty pomidorowej, w której skład wchodzą tylko pomidory i sól (u mnie Rolnik)
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki asafetydy* lub cebula i czosnek
- przyprawy: tymianek, oregano, papryka słodka
- sól/pieprz
- do posypania świeża bazylia lub pietruszka
*Asafetyda - żywica pozyskiwana z orientalnego drzewa, nadaje potrawom wspaniały aromat. Sprzedawana w postaci żółtego proszku, aromatem i smakiem przypomina cebulę. Dla osób nie jedzących czosnku lub cebuli jest dobrą alternatywą tym bardziej, że stanowi dobre lekarstwo na niestrawność.
W garnku z grubym dnem na odrobinie wody dusimy asafetydę, a jeśli nie mamy tej przyprawy dusimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę, tymianek i słodką paprykę, dusimy, Kiedy papryka będzie miękka dodajemy pomidory lub passatę, oregano, sól. Zostawiamy, aż wszystkie składniki połączą się w sos, na koniec dodajemy pieprz i więcej przypraw jeżeli zajdzie taka potrzeba.
W czasie kiedy gotuje się sos, dokładnie myjemy cukinię i marchew (jeżeli marchew jest "ładna" wystarczy ją dokładnie umyć, nie trzeba jej obierać), a następnie obieraczką do warzyw kroimy je na cienkie plastry imitujące makaron. Gotujemy na parze ok. 2/4 min, aż zmiękną, ale pozostaną al'dente.
Przekładamy na talerz, polewamy ciepłym sosem i posypujemy świeżą pietruszką. Mniam!
ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńjest pychotka :)
Usuńpyszne jedzonko
OdpowiedzUsuńZdjęcie i przepis bardzo przekonują
OdpowiedzUsuń