fot. MŚ |
CARPACCIO Z BURAKA | pyszne, zdrowe i kolorowe
Składniki:
- 1 bardzo duży lub 2 średnie upieczone buraki
- rukola
- oliwa z oliwek
- kapary
- sól/pieprz
- czarnuszka
- parmezan migdałowy z tego przepisu lub serek migdałowy z tego przepisu (jeżeli robicie wersję z serkiem migdałowym użyjcie także świeżego koperku)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Buraki dokładnie myjemy i odcinamy im stwardniałe części. Wkładamy je do folii aluminiowej i umieszczamy w piekarniku na ok. 1,5 h żeby się upiekły. Po tym czasie wyciagamy je i pozwalamy im ostygnąć.
Na dużym talerzu układamy świężą rukolę. Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy je na rukoli. Całość posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy czarnuszką, a na nią sypiemy parmezan migdałowy lub twarożek migdałowy (w tej wersji na wierzch kładziemy także świeży koperek) oraz kapary.
Tak przygotowane wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz