fot. MŚ |
ZDROWA POSYPKA | uniwersalna, uzależniająca i ultrazdrowa
Składniki:
z podanej w przepisie ilości wychodzi ok. 1 słoika o pojemności, ok. 1 L
- 1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
- 1 szklanka łuskanych nasion dyni
- 0,5 lub 2/3 szklanki nasion lnu
- sól świeżo mielona
Słonecznik oraz dynię zalewamy wodą z dodatkiem odrobimy soli i zostawiamy w dwóch osobnych miseczkach na ok. 15/20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st.
Słonecznik i dynię płuczemy pod bieżącą wodą na sitku o drobnych oczkach, pozbywamy się resztek wody i wykładamy nasiona na blachę piekarnika. Pieczemy ok. 20 min mieszając co jakiś czas. Kiedy będziemy widzieć, że słonecznik i dynia wyparowały całą wodę, ich kolor zmienia się na złotawy, a aromat, który się unosi w powietrzu jest wspaniały będzie to znak, że zbliżamy się do końca.
Wyłączamy piekarnik, wyciągamy blachę po czym dosypujemy do całości siemię lniane. Tak przygotowaną posypkę solimy tyle ile uważamy za koniecznie, dokładnie mieszamy, a kiedy ostygnie przesypujemy do szczelnego, szklanego pojemnika.
Dzięki temu, że słonecznik i dynię zalaliśmy wodą z solą pozbyliśmy się kurzu oraz innych potencjalnych zanieczyszczeń, które spożywamy wraz z nieumytymi nasionami i suszonymi owocami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz