fot. Michalina Ściborska |
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA | sycąca, smaczna i kolorowa
Składniki:
z podanych ilości wyszła mi spora imprezowa miska
- słoik marynowanej papryki
- 2 puszki lub 1 szklanka suchej (ugotowanej wg tego sposobu) czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe awokado
- świeży koperek
- pietruszka do posypania
- parę liści świeżej zieleniny (u mnie moja ulubiona roszponka)
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny/limonki (opcjonalnie)
- sól/pieprz do smaku
Marynowaną paprykę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz żółtą paprykę. Dorzucamy przepłukaną i dobrze odsączoną czerwoną fasolę.
Całość polewamy oliwą wg uznania, dodajemy stosunkowo (do oliwy) mniej octu balsamicznego, trochę soli i pieprzu. Próbujemy czy całość jest wystarczająco doprawiona. Na koniec kropimy sokiem z cytryny. Mieszamy, dodajemy świeży koperek i trochę zieleniny. Na sam koniec posypujemy świeżą pietruszką.
Sałatka jest o tyle fajna, że można ją modyfikować na wiele różnych sposobów, to co zawsze powinno się w niej znaleźć to czerwona papryka (świeża lub marynowana), awokado, oliwa oraz przyprawy. Co do reszty składników feel free to experiment :)
bardzo często wracamy do tej sałatki, jest bardzo smaczna i super wygląda :) dzięki za przepis :*
OdpowiedzUsuńco za niespodzianka, rok po "publikacji", dziękuję :)
Usuń