Dziś przedstawiam Wam połączenie, które smakuje mi tak
bardzo, że łamię wszelkie zasady i jem wieczorem… owoce! Pomódlcie się za mnie
;) Powód jest jeden. Mieszanka, którą zaraz Wam zdradzę uzależnia, a wyjadana z pięknego słoiczka WECK smakuje jak milion dolarów :) A z łyżeczką
masła orzechowego, aaaa!!!!
fot. MŚ |
PIGWOWIEC-JABŁKO-DYNIA | naturalne, domowe, słodkie
Składniki:
- ok. 1,5 kg pigwowca (po obraniu)
- ok. 1-1,5 kg słodkich jabłek
- ok. 0,5 kg dyni (użyłam miękkiej odmiany muscat de provence)
- żurawina suszona
- cynamon
- kardamon wyłuskany z łupinek
- imbir suszony
Pigwowiec oraz jabłka obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. W żeliwnym naczyniu zapiekamy wszystkie składniki ok. 1h w 180st. Po ok. pól h wszystko dokładnie mieszamy i uważamy żeby się nie poparzyć.
- ok. 1-1,5 kg słodkich jabłek
- ok. 0,5 kg dyni (użyłam miękkiej odmiany muscat de provence)
- żurawina suszona
- cynamon
- kardamon wyłuskany z łupinek
- imbir suszony
Pigwowiec oraz jabłka obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. W żeliwnym naczyniu zapiekamy wszystkie składniki ok. 1h w 180st. Po ok. pól h wszystko dokładnie mieszamy i uważamy żeby się nie poparzyć.
Po pierwszym pieczeniu dodajemy przyprawy oraz wcześniej
przelaną wrzątkiem żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnego dnia znów
wszystko zapiekamy ok. 1h w 180st. mieszając co jakiś czas. Na trzeci dzień to
samo. Jeszcze ciepły przetwór wkładamy do uprzednio wyparzonych słoików i
pasteryzujemy , niech umila nam zimowe wieczory!
fot. MŚ |
fot. MŚ |
wierze że musi smakować super
OdpowiedzUsuńoj tak, oj tak :)
UsuńZrobiłam i rzeczywiście jest to przepyszne, poza tym robi się praktycznie samo. Dziękuję za ten pomysł. Agnieszka
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę, smacznego!
UsuńW tym roku też robię do słoików. Pozdrawiam. Agnieszka
Usuń