Czasami zdarzają się nam wyjątkowi Goście. Na czym polega
ich wyjątkowość? Ano na wielu rzeczach. Ci, których aktualnie mam na myśli byli
dla mnie wyjątkowi, ponieważ a. łączy mnie z nimi przyjaźń bliska miłości J b. mieszkają lub
pochodzą z Australii. Więc znajdźcie mi mądrego, który powie co przyrządzić dla
takich „dziwolągów”. Zaryzykowałam i postawiłam na… wegański tatar! Efekt? 100%
sukces!
fot. MŚ |
TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW | surowy, pyszny i zdrowy
inspirowałam się przepisem Karliny i Maćka Szaciłłów z książki KarolinaOdNowa
Składniki:
na ok. 8-9 porcji
na ok. 8-9 porcji
- 150g suszonych pomidorów odsączonych
z zalewy
- 150g ogórków kiszonych pokrojonych w bardzo drobną kostkę
- 1 czerwona cebula
- pieprz/sól do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Suszone pomidory odsączamy z zalewy. Mielimy je na drobno w blendrze, dodajemy czerwoną cebulę, tworzymy zmieloną masę. Ogórki bardzo drobno siekamy w mini kosteczkę. Wszystko ze sobą łączymy. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Odstawiamy na 30 min do lodówki żeby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie formujemy na kształt tatara, posypujemy świeżym pieprzem i przestrajamy np. kawałkami ogórka kiszonego.
- 150g ogórków kiszonych pokrojonych w bardzo drobną kostkę
- 1 czerwona cebula
- pieprz/sól do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Suszone pomidory odsączamy z zalewy. Mielimy je na drobno w blendrze, dodajemy czerwoną cebulę, tworzymy zmieloną masę. Ogórki bardzo drobno siekamy w mini kosteczkę. Wszystko ze sobą łączymy. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Odstawiamy na 30 min do lodówki żeby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie formujemy na kształt tatara, posypujemy świeżym pieprzem i przestrajamy np. kawałkami ogórka kiszonego.
Wow! Jestem pod wrażeniem i chyba zrobię to dla moich jutrzejszych specjalnych gości :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChyba nie jad lam takiej wersji tatara, a szkoda, bo brzmi super :)
OdpowiedzUsuńmocny akcent
OdpowiedzUsuń