Wiem, że na bazarkach jeszcze są więc zebrałam się i
przekazuję Wam przepis na fajny i niespotykany dodatek. Spróbowałam tych
czereśni niecały miesiąc temu u mojej Teściowej. Zbierałam się, zbierałam,
trochę poprzerabiałam i są w wersji na zdrowo specjalnie dla Was :) Nie
przepadam za octową zalewą jednak ocet ryżowy jest dużo delikatniejszy od
jabłkowego i winnego. Czereśnie smakują naprawdę ciekawie, będą fajnym dodatkiem
w jesienne i zimowe dni!
fot. MŚ |
CZEREŚNIE W OCCIE | lekie, orzeźwiające, inne
Składniki:
Składniki:
- 1 kg dojrzałych czereśni z ogonkami i pestkami
- 400ml wody
- 400g ksylitolu
- 400ml octu ryżowego
- 3-4 goździki
- 400g ksylitolu
- 400ml octu ryżowego
- 3-4 goździki
Wodę wraz z ocetem i ksylitolem zagotowujemy, dodajemy goździki i i czereśnie. Gotujemy ok. 20 min, uważamy żeby czereśnie nie zaczęły się rozpadać. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy lub jeszcze bardzo, bardzo gorące stawiamy do góry dnem. Z podanych proporcji wyszło mi mniej więcej 5 słoiczków wielkości jak te poniżej.
Bardzo fajna wersja czereśni:)
OdpowiedzUsuń