Ostatnie upały zaskoczyły chyba same siebie ;) W końcu choć
raz udało mi się wcelować z czymś chłodnym w gorący dzień, z reguły kiedy
nadchodzi kolejna „fala” u nas w domu króluje pikantne curry, gorąca zupa i
świeżo zaparzona herbata. Jednak tym razem się udało i cieszyliśmy nasze
podniebienia tym niesamowicie pysznym i nawadniającym chłodnikiem :)
fot. MŚ |
CHŁODNIK OGÓRKOWY Z MAŁOSOLNYCH | bezmleczny, bezjajeczny i orzeźwiający
inspirowałam się przepisem Kasi Bem z książki Happy Detoks
inspirowałam się przepisem Kasi Bem z książki Happy Detoks
Składniki:
- 8 średniej wielkości ogórków małosolnych
- 1 awokado
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- sok z cytryny
- sól/pieprz
- do posypania: rzodkiewki pokrojone w słupki, szczypior, koper, czarny sezam
Ogórki, awokado i wodę zmiksuj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny do smaku oraz sól i pieprz. Jeszcze raz wszystko dokładnie zmiskuj. Jeśli jest za gęste dolej wody.
Rozlej do miseczek i posyp rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem i czarnym sezamem. Jedz schodzone, ale nigdy ultra zimne! Smacznego…
- 8 średniej wielkości ogórków małosolnych
- 1 awokado
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- sok z cytryny
- sól/pieprz
- do posypania: rzodkiewki pokrojone w słupki, szczypior, koper, czarny sezam
Ogórki, awokado i wodę zmiksuj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny do smaku oraz sól i pieprz. Jeszcze raz wszystko dokładnie zmiskuj. Jeśli jest za gęste dolej wody.
Rozlej do miseczek i posyp rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem i czarnym sezamem. Jedz schodzone, ale nigdy ultra zimne! Smacznego…
Fenomenalna propozycja podania
OdpowiedzUsuń