Strony

16 lutego 2014

SOS POMIDOROWY | zdrowy, smaczny, uniwersalny

Weekend skończył się zanim zdążył rozpocząć się na dobre. Poniedziałek zagląda w oczy z pytaniem, to co dzisiaj na obiad, zostało trochę tego i tego, ale z czym to podać...? Dziki przychodzi Wam z pomocą i podsuwa przepis na zdrowy, smaczny i uniwersalny sos pomidorowy, który pasuje do wszystkiego, a przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Możecie komponować sos z kaszami, makaronami lub czym tylko chcecie :)
sos pomidorowy Dziki Naśladowca
fot. MŚ




SOS POMIDOROWY | zdrowy, smaczny, uniwersalny
inspirowałam się tym przepisem od Am Mniam

Składniki*:

- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- sól/pieprz do smaku
- łyżeczka masła klarowanego lub innego dobrego oleju do duszenia
- przyprawy: słodka papryka, majeranek, zioła prowansalskie, kurkuma, oregano
- opcjonalnie świeże zioła do posypania np. bazylia, pietruszka itp.

* wspaniale komponuje się z tym pysznym parmezanem migdałowym 

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na łyżeczce masła  (dolewamy trochę wody kiedy masło zostanie już wchłonięte). W tym czasie paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z czosnkiem, dalej dusimy. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy pomidory, sol/pieprz oraz wybrane przyprawy w ilościach, które nam odpowiadają, próbujemy znaleźć swój smak.

Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze parę minut następnie miksujemy i gotowe!

Podajemy z makaronem, kaszą, brązowym ryżem lub z czym tylko nam pasuje :)

parmezan migdałowy Dziki Naśladowca
fot. MŚ

4 komentarze:

  1. Zrobiłam według przepisu...doskonały. Podany z kotletami z kaszy jaglanej oraz surówką z białej rzodkiewki z ziołami. Dzięki za przepis...zagości u mnie na stałe. Pozdrawiam. Aśka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, bardzo się cieszę i dziękuję za super podpowiedź z czym można go fajnie połączyć! Jak widać nie tylko z makaronem smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
    2. Zamieniłabym pomidory w puszce na przecier w butelce szklanej. Przetwory w puszkach nie są zdrową opcją. Tak poza tym - pycha :-)

      Usuń
    3. racja, passata byłaby lepsza ;/

      Usuń