20 czerwca 2016

TOFU NA SŁODKO | bezjajeczne, bezcukrowe i słodkie

Kiedy zobaczyłam ten przepis w przedostatniej książce Karoliny i Maćka Szaciłło pt. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem wiedziałam, że będzie to pierwsza rzecz, którą z niej wykonam! U mnie to danie najczęściej funkcjonuje jako zdrowe i słodkie śniadanie na ciepło choć po wystygnięciu smakuje równie dobrze :)

fot. MŚ


TOFU NA SŁODKO | bezjajeczne, bezcukrowe i słodkie 
inspirowałam się przepisem Karoliny i Maćka Szaciłło z książki pt. Jedz i pracuje... nad własnym zdrowiem 

Składniki:
na dwie porcje


- 1 kostka tofu naturalnego (u mnie taka ok. 300g)
- 100 zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego
- 3-4 łyżki lub mniej wybranej substancji słodzącej (u mnie syrop klonowy)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sezonowe owoce (u mnie truskawki, borówki, albo truskawki i rabarabr, co tam macie i lubicie)

Migdały zmiel na mąkę, dodaj do nich resztę składników oprócz owoców czyli tofu, słodzidło, mleko roślinne, substancję słodzącą, szczyptę soli, pastę waniliową. Do masy delikatnie wmieszaj wybrane owoce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200st. Przelej masę tofu do ceramicznych foremek i piecz ok. 30 min, aż do zarumieniania się wierzchu. Jedz na ciepło, albo jako deser na zimno, smacznego!

fot. MŚ